Veenvliet met zes van de 42 'sculls'. Belangstellenden kunnen in het weekend een kijkje komen nemen.
Veenvliet met zes van de 42 'sculls'. Belangstellenden kunnen in het weekend een kijkje komen nemen. Wilco Willemse

Expositie van schedels in de Napoleonschuur

13 april 2018 om 06:15 lokaal

AMERONGEN De officiële opening van De Napoleonschuur is vandaag (vrijdag) om 16.00 uur en bij die aftrap stelt Ameronger Dolf Veenvliet zijn collectie '42 Sculls' tentoon. Een serie van 42 bijzonder kleurrijke 3D-geprinte schedels, vervaardigd uit PLA, een kunststof met als basis zetmeel. Dit is de eerste en waarschijnlijk enige keer dat de gehele collectie te zien is.

Wilco Willemse

Veenvliet noemt zichzelf kunstenaar, ontwerper, wetenschapper en computernerd. Hij heeft sinds kort zijn eigen bedrijf, Maak-Amerogen, gevestigd in het voormalige pand van Breeschoten, aan de Utrechtse Straatweg. Daar heeft hij de ruimte om creatief te zijn, maar hij gebruikt het ook als kantoor en cursusruimte voor mensen die willen leren werken met een 3D-printer of het maken van een eigen robot.

3D-PRINTER Veenvliet heeft de 3D-printer omarmd. ,,De techniek zelf bestaat al sinds de jaren 80, maar pas de laatste tien jaar is de techniek bereikbaar voor consumenten. De eerste printers voor thuisgebruik kostten nog 1500 euro, nu koop je er al een voor 250 euro. Het is natuurlijk fantastisch dat je zelf thuis iets kunt ontwerpen en dat dat dan in 3D uit je printer komt. In de industrie is alles gemaakt op produceren van grote aantallen. Pas dan worden de kosten voor ontwikkeltijd, het maken van een mal en investering in machines en gebouw terugverdiend.

Met een 3D printer kun je prima kleine aantallen maken van eigen ontwerpen. Ik vind het vooral interessant om de techniek zoveel mogelijk te pushen. Ik wil dan iets zo groot of zo efficiënt mogelijk. De ontwerpen die ik maak, deel ik op internet en zijn gratis beschikbaar. Ik kom ze dan ook overal tegen. Ik deelde al snel het ontwerp van een schedel. Eén van de meest populaire 3D-prints ter wereld is een pennenbakje met mijn schedel-ontwerp als basis."

PHILIPS Veenvliet werkte ook voor grote opdrachtgevers. ,,Voor mijn inkomen ben ik natuurlijk afhankelijk van verkoop of mooie opdrachten. Zo mocht ik voor Philips meewerken aan een scheerapparaat dat consumenten persoonlijk konden ontwerpen. Ook Heineken heb ik in mijn portefeuille.

SCHEDELS Op de expositie staan 42 unieke schedels. Veenvliet: ,,In onze cultuur worden schedels vaak geassocieerd met piraten of rockbands. In de historie stond de schedel vooral symbool voor vergankelijkheid, het vergaan van de tijd. Precies dat spreekt mij aan in het onderwerp. Het ontwerp en de productiemethode geeft precies weer wat er nu technisch mogelijk is. De afmetingen en hoeken en rondingen in de schedel zijn de maximaal haalbare die ik met mijn printer kan maken. Tien jaar geleden kon dit ontwerp nog niet gemaakt worden met een simpele 3D-printer en over nog eens tien jaar is de techniek al weer zo veel verder, dat er waarschijnlijk weer veel meer mogelijk is. In die zin is de collectie van 42 schedels een tijdscapsule van nu. Dat verhaal maakt het voor mij als kunstenaar alleen maar interessanter."

COLLECTIE Veenvliet zou het liefst zien dat zijn collectie gekocht wordt door een museum of verzamelaar: ,,Dan blijft de collectie als geheel bewaard. De schedels los verkopen kan ook en is veel waarschijnlijker. Ik heb nu drie opties op een losse schedel, maar de potentiële kopers weten dat ik het liefst de collectie als geheel verkoop. Deze expositie is dus bijzonder. Ik denk dat het de enige en laatste keer is dat ik de collectie als geheel kan laten zien."

De expositie is dit weekend te zien in de Napoleonschuur in Amerongen.

advertentie
advertentie