Afbeelding
John van Amerongen

'Letsel dode vrouw in hotel mogelijk door val'

lokaal

MAARSBERGEN (JPU) Het openbaar ministerie kan niet bewijzen dat een 27-jarige Poolse man verantwoordelijk is voor de dood van zijn vriendin die vorig jaar juli levenloos werd aangetroffen op hun kamer in Maarsbergen. "Het dodelijke letsel kan ook ontstaan zijn door een val", vatte de officier van justitie dinsdag in de Utrechtse rechtszaal de bevindingen van de patholoog samen.

De 25-jarige vrouw werd op 15 juli dood aangetroffen in de kamer die het stel huurde in een voormalig hotel aan de Woudenbergseweg dat tegenwoordig wordt gebruikt om Oost-Europese seizoenarbeiders te huisvesten. Uit sectie bleek dat de vrouw was overleden door een bloeding in haar hoofd, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door 'externe geweldswerking'. Haar lichaam zat onder de blauwe plekken.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de vrouw haar vriend rond middernacht in de gang van het hotel uitdaagt en dat hij haar daarop meerdere keren met vlakke hand slaat. Het stel had ruzie gekregen nadat ze op hun kamer bezoek hadden gekregen van een ander stel en er fors was gedronken. Zijn vriendin zou jaloers zijn geworden.

De Pool erkent dat hij de vrouw later, nadat hij een paar uur buiten in zijn auto had gezeten, op hun kamer nog een keer met de vlakke hand had geslagen, maar volgens de man was hij daarna als een blok in slaap gevallen. "En toen leefde ze nog, toen ik ging slapen", aldus de verdachte. "Ik ben geen psychopaat, ik ben geen moordenaar." Rond half zeven 's ochtends hoorden de buren nog een harde klap, maar de oorzaak daarvan is nooit duidelijk geworden. Daarna bleef het stil tot de Pool aan het begin van de middag wakker werd en zijn vriendin levenloos op de grond aantrof.

Het openbaar ministerie verdacht de Pool aanvankelijk van moord of doodslag op zijn vriendin, maar de officier van justitie zwakte de aanklacht dinsdag bij het begin van de strafzaak al af naar mishandeling met de dood ten gevolge. Uiteindelijk vond hij ook dat niet bewezen, omdat niet vast staat dat het fatale letsel door de klappen van de verdachte is veroorzaakt.

Volgens deskundigen valt ook een val niet uit te sluiten als oorzaak voor de bloeding. Op beelden van de bewakingscamera is te zien dat de vrouw uit zichzelf twee keer ten val kwam in de hotelgang en daarbij met haar hoofd de grond raakt, zonder dat de verdachte in de buurt was. Ook kon de patholoog niks zeggen over de ouderdom van de blauwe plekken op haar lichaam. Diverse medebewoners verklaarden dat er vaak ruzie was, maar dat ze de man nooit geweld hebben zien gebruiken.

Voor het slaan van zijn vriendin eiste de aanklager wel twee maanden celstraf tegen de verdachte, maar zijn raadsvrouw pleitte voor een schuldigverklaring zonder straf. Ze benadrukte dat de man bijna zeven maanden in voorarrest heeft gezeten op verdenking van moord op zijn vriendin. "Dat was enorm belastend", wist de advocate. De Pool, die inmiddels in Utrecht woont, durft ook niet meer terug naar zijn vaderland omdat hij daar in de media als moordenaar is afgeschilderd. Hij vreest daar nog een keer terecht te moeten staan.

De rechtbank doet dinsdag 24 april uitspraak.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 2 uur geleden
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 5 jul, 07:45
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55