Afbeelding
donderbergrotonde.petities.nl

Scholier (13) aangereden op Donderbergrotonde

10 april 2018 om 10:28 lokaal

LEERSUM Om 7:55 uur maandagochtend werd Jop van Dijk (13 jaar) door een auto aangereden op de Donderbergrotonde, die onderwerp is van een petitie. Deze pleit voor een fietstunneltje zodat de rotonde in de toekomst veiliger wordt. Jop kwam met de schrik vrij. Zijn nieuwe fiets is beschadigd. Dorpsnetwerk Leersum overweegt aanvullende acties, nu de provincie lijkt te volharden in de aanleg van een bypass.

Edith Hazelzet

Zoals elke schooldag fietste Jop van Dijk maandagochtend richting het Revius in Doorn met een klasgenootje. Bij de Donderbergrotonde kijkt hij om zich heen om te zien of het veilig is om over te steken. ,,Er was een auto, maar die stond stil dus ik besloot te gaan. Precies toen ik reed, begon ineens de auto ook te rijden. Het was dat ik in een reflex nog kon remmen, anders had de auto tegen mijn been aangezeten in plaats van tegen de voorkant van mijn fiets. Dan was ik zeker echt gevallen." Jop belt zijn vader, die hem wit en trillend van de schrik aantreft. Met de ook flink geschrokken automobiliste wordt thuis het papierwerk afgehandeld. Jop gaat uiteindelijk met zijn klasgenootje met de bus naar school.

GELUK GEHAD Hij geeft nog aan dat de situatie verwarrend was: ,,Het was druk. Op de hoek stonden op het fietspad al een paar jongens te wachten die naar rechts gingen. Wij moesten hen achter elkaar rijdend in halen, anders kon we er niet langs." De automobiliste vertelde dat ze dan ook niet verwacht had dat de twee jongens af zouden slaan naar Doorn. Vader Hans van Dijk is vooral blij dat het goed is afgelopen: ,,Je gunt geen enkele ouder zo'n telefoontje. Je staat zelf ook te trillen op je benen. Ik rij heel vaak over die rotonde. Het is er al gevaarlijk, en straks met die bypass wordt het nog gevaarlijker." Moeder Trudie, beslist niet het zweverige type, vertelt nog: ,,Zo typisch: ik zeg iedere morgen tegen Jop, dat hij goed moet uitkijken met oversteken, maar vandaag had ik het niet gezegd." Zij tekent, als iedereen weer naar school en naar het werk is, meteen de online petitie en tweet over de aanrijding. Haar berichtje levert de nodige handtekeningen op.

GEEN 'DODEBERGROTONDE' Ron Tichelaar, voorzitter van het Dorpsnetwerk Leersum dat de petitie initieerde, vertelt over de voortgang van de actie: ,,Van een ambtenaar bij de provincie Utrecht is vorige week vernomen, dat wat de provincie betreft de bypass losstaat van eventuele besluitvorming over een fietstunneltje. In hun optiek gaat de bypass dus door." Eind mei zal het onderzoek naar een fietstunnel beschikbaar zijn. Tichelaar stelt vast dat de provincie niet bereid is de besluitvorming rond fietstunnel en bypass samen te trekken. ,,Het verzoek vanuit Leersum om de vergunningaanvraag voor de bypass tijdelijk te laten rusten, is afgewezen. Wij gaan nu gedeputeerde Dennis Straat uitnodigen om zelf kennis te komen nemen van de situatie op de rotonde. Wij willen koste wat het kost voorkomen dat hier straks doden gaan vallen onder de fietsers. Wij hebben begrepen dat het bij Cothen helaas eerst wel zover moest komen, voordat daar de fietstunnel werd aangelegd. Wij willen hier beslist geen 'Dodebergrotonde'. Iedere leek kan zien, dat de situatie hier straks nog gevaarlijker zal worden voor fietsers."

Bijna 1400 mensen tekenden inmiddels de handtekeningenlijsten en de online petitie. ,,Natuurlijk willen we het liefst samen met gemeente en provincie tot een veilige oplossing komen, maar wel in de juiste volgorde: eerst een tunneltje, dan eventueel aanvullende maatregelen."

Informatie over de plannen met de rotonde is te vinden op: donderbergrotonde.petities.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie