Vooral heel veel drempels die weinig verbetering geven.
Vooral heel veel drempels die weinig verbetering geven. Wilco Willemse

Koenestraat wordt verbeterd

lokaal

AMERONGEN De inloopavond voor omtrent de aanpassingen aan de Koenestraat is vorige week bezocht door zo'n zeventig belangstellenden. Daar werd het meest recente voorstel van de gemeente gepresenteerd. De aanwezigen waren blij te zien dat de wensen en opmerkingen van de vorige inloopavond, 21 november, waren toegepast in de plannen de op tafel lagen. Ook nu werden er weer kleine aanpassingen meegenomen door de gemeente met als doel die nog in te passen in het definitieve ontwerp.

Wilco Willemse

Het bewonerscomité Koenestraat maakt zich al jaren hard voor een duurzame oplossing voor de onveilige situatie. Harry Ruijs is lid van het comité en woont zelf ook aan de Koenestraat: ,,Het onderwerp staat al sinds de vorige eeuw op de politieke agenda. Kleine aanpassingen in de loop der tijd hebben voor de huidige toestand gezorgd. Heel veel drempels, levensgevaarlijke stoepen en onlogisch geplaatste zebrapaden."

De drempels lijken in eerste instantie goed voor de veiligheid van de straat. ,,Maar dat is niet zo", aldus Ruijs. ,,Ze zorgen eigenlijk alleen maar voor overlast. 's Morgens is het lawaai van aanhangers en belading dat er in ligt te rammelen niet te harden. En motoren maken er een sport van tussen de drempels een zo hoog mogelijke snelheid te halen."

DRUKTE Ruijs is zich zeer bewust van de niet te voorkomen toenemende drukte op de weg: ,,Het is een doorgaande weg geworden met veel toeristen in het weekend en bij mooi weer, maar ook met veel vrachtverkeer richting Scherpenzeel. Daar ontkomen we niet meer aan. De weg is smal en bij drukte passen fietsers, motoren, auto's en voetgangers dan niet samen op de weg. Ook de ligging van de Jumbo met een drukke in- en uitrit is niet ideaal. Vooral in het weekend zorgt dat voor veel oponthoud en onveilige situaties."

VECHTEN De laatste drie jaar is door het bewonerscomité hard gestreden om het probleem op de agenda te krijgen bij de gemeente. Ruijs: ,,Het eerste jaar was het vooral vechten, er kwam weinig terug van de gemeente. Wat we ook aandroegen, niks leek te leiden tot een versnelling van het proces om de Koenestraat veiliger te maken. Vorig jaar plukten we eindelijk de vruchten van het harde werken. De gemeente zag ons als belangrijke gesprekspartner en onze ideeën werden serieus genomen.''

Hij vervolgt: ,,Uiteindelijk kwam de gemeente in november vorig jaar met de eerste plannen en presenteerde die aan omwonenden. Daar kwam een hele reeks verbeterpunten uit en vorige week was duidelijk te merken dat de gemeente die ter harte had genomen: slimmer geplaatste zebrapaden, duidelijkere communicatie voor 30 kilometerzone en hogere stoepen. Voor ons ligt nu eigenlijk een prima voorstel. Realistisch en snel uitvoerbaar voor een redelijk budget. Na de zomervakantie wordt gestart met de werkzaamheden en nog dit jaar wordt dan alles afgerond."

JUMBO Het bewonerscomité wil nog een stap verder gaan, door de Jumbo bij het plan te betrekken. Ruijs: ,,De inrichting van de parkeerruimte om de Jumbo zorgt voor problemen. De in- en uitrit zijn hetzelfde en dat zorgt voor onnodig veel ophoping van verkeer op de Koenestraat. Logischer zou een gescheiden in- en uitrit zijn, bijvoorbeeld door de inrit aan de Koenestraat te houden en de uitrit aan de Prinses Beatrixlaan te realiseren. Voor omwonenden van de Jumbo verandert er dan wel iets aan hun situatie. We gaan proberen of we de betreffende buurtbewoners met ons mee kunnen laten denken."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47