Scholieren serveren een High Tea aan de bewoners van locatie Beatrix.
Scholieren serveren een High Tea aan de bewoners van locatie Beatrix. Corina Blommendaal

Genoeg te doen op locatie Beatrix

9 april 2018 om 06:19 lokaal

DOORN Voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en een indicatie hebben voor opvang in een verzorgingshuis zoals QuaRijn locatie Beatrix, is dit ingrijpend. Maar dit kan ook betekenen dat ze zich beter voelen omdat ze minder eenzaam zijn en er regelmatig 'iets te doen' is.

Corina Blommendaal

Op deze locatie wonen ongeveer zestig mensen, minder dan voorheen. Omdat de eisen voor opname hoger liggen dan vroeger, blijven meer mensen langer thuis wonen, met waar nodig aanvullende thuiszorg. Er zijn bewoners van die intensieve begeleiding, verzorging en structuur nodig hebben en overdag gebruik kunnen maken van het interne dagcentrum De Anjer. Ook zijn er mensen die alleen overdag komen, in het ontmoetingscentrum De Margriet.

Daarnaast worden mensen kortdurend opgenomen, als ze bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komen en nog niet naar huis kunnen. ,,Soms willen ze hier liever blijven, omdat ze het fijn vinden om onder de mensen te zijn", vertelt activiteitenbegeleidster Andrea Alkemade.

ACTIVITEITENBEGELEIDING Toen het verplegen van de ouderen lichamelijk te zwaar werd, volgde Van Alkemade de opleiding tot activiteitenbegeleidster en ging ze bewoners actief begeleiden in hun dagelijks leven. ,,Op de activiteitenbegeleiding kunnen mensen samen koffie- of theedrinken, spelletjes doen, knutselen, puzzelen of handwerken. Ook geef ik twee keer per week gymnastiek. De bewoners zijn vrij om te kiezen wat ze willen doen. Sommigen vinden het fijn om naar muziek te luisteren en anderen doen iedere vrijdag mee met zingen, vaak oudhollandse liedjes. Ook zijn er regelmatig activiteiten samen met de peuters van kinderopvang SKDD die op deze locatie een groep heeft, zoals samen gymmen en knutselen. De ouderen genieten van de kleine kinderen."

EENZAAM ZIJN HOEFT HIER NIET Soms hebben nieuwe bewoners een 'zetje' nodig om vanuit een eenzame situatie weer onder de mensen te komen. ,,Ik vraag nieuwe bewoners regelmatig of ze zin hebben om een kopje koffie te komen drinken in de zaal of iets anders te doen. Sommigen hebben er geen behoefte aan, omdat ze veel bezoek krijgen of het te druk aan hun hoofd vinden. Anderen zijn er soms, maar er zijn ook genoeg die dagelijks meedoen en het echt gezellig vinden." Bewoners kunnen ervoor kiezen om op hun kamer koffie en thee te drinken en te eten in kleiner verband of in de grote zaal.

,,Ik geniet enorm van mijn werk, omdat het gaat om de extra dingen die zo belangrijk zijn. Een beetje plezier brengen, ze een fijne dag bezorgen. Het is een wisselwerking, want ik word er blij van om de mensen te zien genieten."

HIGH TEA DOOR SCHOLIEREN Naast familie, vrienden of vrijwilligers komen ook regelmatig scholen op bezoek. ,,We zijn daar blij mee, maar soms moet ik opletten dat het niet teveel is in één week, dan wordt het te druk", zegt Alkemade lachend.

,,Naast lagere scholen is er soms ook een middelbare school die hier komt, zoals de talentklas Ondernemen van Schoonoord in Doorn, die hier een High Tea verzorgt."

De scholieren doen echt hun best om het de ouderen naar de zin te maken. ,,We hebben een plan gemaakt over wat we gingen doen, kosten berekend, boodschappen gedaan en alles klaargemaakt", vertelt leerling Linette. ,,Ik vind het erg leuk om te doen." De bewoners zijn duidelijk helemaal in hun element met alle lekkernijen die ze aangeboden krijgen.

advertentie
advertentie