Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Aanstekelijk tuinieren werpt vruchten af

29 maart 2018 om 12:39 lokaal

HEUVELRUG Het door de gemeente gesubsidieerde project Aanstekelijk tuinieren werpt zijn vruchten af en krijgt een vervolg. Burgemeester en wethouders hebben afgelopen week besloten om er opnieuw 30 duizend euro in te steken. Met dat geld kunnen de tuincoaches op vier locaties mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers begeleiden.

Michiel Schaaij

Volgens 'wethouder groene vingers' Hans Nijhof is het project die investering dubbel en dwars waard. De tuincoaches zijn al een jaar actief op dorpsakker De Parel en bij kasteel Amerongen, op landgoed Zuylestein in Leersum en landgoed De Horst in Driebergen. Inwoners met behoefte aan ontmoeting, dagbesteding en structuur kunnen daar samen bezig zijn in het groen.

AAN HET WERK De gemeente zegt zich met het project te richten op inwoners met en zonder uitkering, inwoners met een lichte beperking en vluchtelingen met een verblijfsstatus, de zogenoemde nieuwkomers. ,,Op deze manier activeren we mensen met een wat lastige verhouding tot de arbeidsmarkt", aldus Nijhof. Ook de twee deelnemende tuincoaches zijn dankzij het project vanuit een werkloosheidssituatie aan het werk gekomen.

TERUGVERDIENEN Van de deelnemers die het afgelopen jaar aanstekelijk hebben getuinierd, is er één uitgestroomd naar een vaste baan. Een andere heeft inmiddels structureel vrijwilligerswerk gevonden. ,,We zien dus dat het werkt", zegt de wethouder. Het project zou zichzelf zelfs helemaal kunnen terugverdienen. ,,Als er twee mensen een vaste baan vinden, is de investering er dubbel en dwars uit."

BANKZITTEN Naast het financiële aspect vindt Nijhof het belangrijk dat mensen dankzij Aanstekelijk tuinieren weer een nieuw perspectief krijgen en hun sociale netwerk kunnen vergroten. ,,Je hoopt dat mensen die stap kunnen maken, wég van thuis op de bank zitten en geen inhoud aan het leven kunnen geven." Over een jaar moet de gemeente besluiten of het project voor een structurele subsidie in aanmerking komt.

advertentie
advertentie