
Voorlopig geen blokkade voor natuurvergunning geitenhouderij Zuylestein
LEERSUM De natuurvergunning voor de omstreden geitenhouderij op landgoed Zuylestein in Leersum wordt niet geschorst. De bezwaarmakers, waaronder de stichting Historische Groenmonumenten en landgoedeigenaresse Jemima de Brauwere, trokken woensdag hun verzoek om schorsing tijdens een spoedzitting bij de Raad van State in. Volgens hun woordvoerder zou dat verzoek nu heel weinig kans maken.
Dit betekent dat de vergunninghoudster meteen van de vergunning gebruik kan maken. Maar de voorzitter van de Raad van State gaf haar wel een waarschuwing mee. De vergunning is nog niet definitief goedgekeurd en kan dus nog sneuvelen na een vervolgzitting later dit jaar. Dus werkt de vergunninghoudster voorlopig voor eigen risico.
Bovendien is de vergunning door de provincie Utrecht verleend met toepassing van de zogenoemde PAS-regeling. En die is volgens de voorzitter niet erg stabiel. De regeling is bedoeld om de uitstoot van stikstof in Nederland onder een vastgesteld maximum te houden en de ruimte voor uitstoot door agrarische bedrijven zorgvuldig te beheren.
De Raad van State constateerde vorig jaar ernstige gebreken in de regeling en vroeg daarom aan het Europese Hof van Justitie of de regeling niet in strijd is met Europese regels. Het antwoord moet nog komen.
Intussen schorste de Raad al enkele natuurvergunningen die werden verleend voor uitbreiding van agrarische bedrijven, omdat daarmee de toegewezen ruimte voor het uitstoten van stikstof werd overschreden. De verwachting is dat er nog veel meer vergunningen gaan sneuvelen. Ook de vergunning voor de geitenhouderij op landgoed Zuylestein loopt dus flink gevaar.
Daarbij gaat het om de omvorming van een rundveebedrijf naar een biologische geitenhouderij met bijna 1000 dieren. Volgens de advocate van het bedrijf zal de uitstoot van stikstof niet toenemen. Maar dat wordt ontkend door de advocaat van de bezwaarmakers. Hij noemde een reeks van Natura 2000 gebieden in de ruime omgeving die er mogelijk last van zullen hebben: Rijntakken, Overlangbroek en de Veluwe.
Landgoedeigenaresse De Brauwere zegt niets tegen de vergunninghoudster te hebben. ,,We hebben alleen wat tegen de geiten." Ze wijst daarbij naar een onderzoek van de GGD Utrecht met een advies om geen geitenhouderijen te vestigen binnen een afstand van twee kilometer van de bebouwde kom. "De hele kern Amerongen en een flink deel van Leersum vallen binnen die afstand", zegt De Brauwere. Haar zorg en dat van veel andere bezwaarmakers is niet alleen kans op Q-koorts, maar ook longontsteking.
De trouwlocatie op het landgoed, de bed and breakfast en restaurant Il sogno zitten volgens De Brauwere helemaal in de gevarenzone, omdat daar veel gasten komen. Maar die bezwaren spelen bij de beoordeling van de natuurvergunning door de Raad van State geen rol. In dit geval gaat het om de vraag of de geitenhouderij de beschermde natuur in de Natura 2000 gebieden ernstig aantast.