De drie Leersumse diaconieën zijn  van plan om 'Ons Eetcafé' de komende jaren samen te blijven organiseren.
De drie Leersumse diaconieën zijn van plan om 'Ons Eetcafé' de komende jaren samen te blijven organiseren. Edith Hazelzet

'Ons Eetcafé' viert tienjarig jubileum

3 april 2018 om 06:22 lokaal

LEERSUM Met een receptie en een feestelijke maaltijd vierden bezoekers en vrijwilligers vorige week in de Johanneskerk het tienjarig bestaan van 'Ons Eetcafé' . Wethouder Hans Nijhof prees de vrijwilligers, die zich al een decennium lang inzetten, om Leersumers en Amerongers één keer in de maand iets extra's te bieden.

Edith Hazelzet

Vijfenveertig mensen hebben zich opgegeven voor het jubileumetentje in de Johanneskerk. De tafels zijn feestelijk gedekt met verse bloemen en diverse soorten wijn. Vrijwilligers van het eerste uur, Carien Rockx en Pearl Mosk, brengen voor de maaltijd begint nog kort de geschiedenis van 'Ons Eetcafé' in herinnering. Kok Truus Visser, die altijd staat voor het voorgerecht en het dessert, wordt bedankt voor haar jarenlange inzet en kundigheid.

Slagerij Van Dijk, die al vanaf de start van het initiatief tegen een gereduceerde prijs de hoofdmaaltijd verzorgt, ontvangt complimenten voor de heerlijke gerechten. Ook wordt nog eens benadrukt dat het eetcafé er voor iedereen is. ,,Oud, jong, alleenstaand, rijk of arm - we zijn altijd blij om nieuwe gezichten te mogen begroeten. Dus neem een volgende keer iemand mee uit je omgeving", luidt de uitnodiging aan allen.

De vier dames aan mijn tafel blijken geheel onverwacht allemaal tachtig plus. Ze genieten van het eten en van elkaars gezelschap. ,,Het is niet zo dat ik hier iedere maand aanschuif, maar als het zo uitkomt, ga ik hier graag naar toe", vertelt een van hen. Allerlei actuele onderwerpen passeren de revue, terwijl er met smaak wordt gegeten. Dat oudere mensen minder eetlust hebben, blijkt hier een mythe - het zal aan de kwaliteit van de maaltijd liggen. Aan alle tafels wordt geanimeerd gepraat en ook het toetje en de koffie gaan er nog moeiteloos in.

IDEE ,,Het initiatief om maandelijks een keer samen te eten ontstond tien jaar geleden vanuit de diaconieën van de Michaëlkerk, de Johanneskerk en de Sint-Andriesgeloofsgemeenschap", vertelt Rockx. ,,Onderzoek wees toen uit dat eenzaamheid een van de grote bedreigingen is van deze tijd. Ook in onze directe woonomgeving komt eenzaamheid voor. Vooral bij ouderen, alleengaanden en mensen met een klein inkomen. Wij trokken ons dit aan en hebben in maart 2008 gezamenlijk 'Ons Eetcafé' opgericht."

De locatie rouleert per maand tussen de drie Leersumse kerken, maar wat geboden wordt is gelijk: voor vijf euro een gezonde driegangenmaaltijd inclusief twee drankjes. ,,In 'Ons Eetcafé' bieden we mensen de gelegenheid elkaar te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Het samen eten geeft gezelligheid en activeert hen."

ANIMO De belangstelling was vanaf het begin af aan boven verwachting groot aldus Mosk: ,,Gemiddeld zitten we op vijfendertig deelnemers per keer." Sinds een aantal jaren wordt er samengewerkt met de Voedselbank. ,,Hun cliënten ontvangen jaarlijks een cadeaubon voor een gratis maaltijd bij ons en ook de Leersumse kerken schenken deze als eindejaarsattentie aan mensen. Daarnaast hebben we een paar keer per jaar de Plusbus op bezoek. Zij organiseren periodiek een speciaal uitje en komen dan met hun gasten na afloop bij ons eten. Op welke manier mensen bij het eetcafé terechtkomen speelt geen rol, als zij zich er maar welkom voelen en genieten."

Het eetcafé draait dankzij een team van twintig vrijwilligers die inkopen, tafeldekken, borden opmaken, serveren, afwassen. ,,En behalve door steun van de gemeente, zorgt onze fooienpot ervoor dat we de prijs laag kunnen houden. En daarmee zijn de maaltijden voor velen bereikbaar."

advertentie
advertentie