Leerlingen Eline, Anna, Sophie en Cleo wegen nauwkeurig hun gekochte komkommer.
Leerlingen Eline, Anna, Sophie en Cleo wegen nauwkeurig hun gekochte komkommer. Marc Satijn

De Sterrenboog maakt kennis met 'gezond eten'

26 maart 2018 om 11:56 lokaal

DOORN Basisschoolleerlingen van CBS De Sterrenboog hebben afgelopen vrijdag kennis kunnen maken met gezond en duurzaam voedsel. Waar groep 1 tot en met 4 op school aan de gang mocht met een voedselcarrousel, was de bovenbouw welkom bij Albert Heijn om daar hun eigen lunch samen te stellen.

Marc Satijn

,,Het is een initiatief van beide kanten uit", vertelt AH-supermarktmanager Bram Boon. ,,Vanuit de supermarkt zetten wij in op duurzaam en gezond eten en ook de Sterrenboog was op zoek naar een soort samenwerking op dit vlak. Kinderen hebben vandaag dus op speelse wijze kennis kunnen maken met voedsel en meer geleerd over gezond eten."

COLA Meer dan 120 leerlingen kwamen naar de supermarkt om eerst -onder leiding van teamleiders Brenda de Bie en Amber Verwoerd- verrast te worden over de hoeveelheid suiker in zure matten, Nutella, cola en een chocoladepaashaas. ,,In Nutella zitten meer dan 110 suikerklontjes en in cola wel 55", aldus de Bie, die grappend werd aangevuld door een leerling van groep 7 dat ze dus voortaan beter cola op brood kunnen smeren.

Daarna kregen de leerlingen € 2,50 per persoon om te besteden aan een gezonde lunch. Een makkie volgens groep 7-leerlingen Eline, Anna, Sophie en Cleo. Zij hadden al snel een lunch bij elkaar verzameld: witte bollen, zalm, kruidenkaas, soep en een komkommer. Maar of ze dat ook snel zelf zullen kopen? ,,Ik eet toch het liefste Chips", vertelt Eline, waaraan Sophie toevoegt dat chips in haar ogen best gezond is, aangezien het van aardappels is gemaakt. Ook chocolade behoorde tot de favorieten. ,,Wit is erg lekker, lekkerder dan puur", concludeert Anna. Later kregen ze van de AH-medewerker toch even uitleg over wáár je precies op moet letten om te weten of iets wel of niet gezond is.

KOSTEN Groep 7-juf Renske is blij met het initiatief. Niet alleen omdat het gezond eten stimuleert. ,,Zo krijgen ze ook door wat je allemaal kan kopen voor één bepaald bedrag: een stukje bewustwording. Ook van het feit dat er ook mensen zijn die het niet zo breed hebben", aldus de juf, die er wel van overtuigd is dat deze doelgroep al vrij gezond leeft. ,,De meeste leerlingen gymen twee keer per week op school en sporten daarnaast ook nog zelf." Boon beaamt dat. ,,De meeste problematieken zijn te vinden in de steden. Ik ben verbaasd over hoeveel de leerlingen hier al weten over gezond eten."

KAUWGOM Bij groep 8 werden er toch ongezondere boodschappen gekozen, maar wel met een uitleg. Waar het ene groepje met alleen maar drinkyoghurt terug kwam, kwam een ander groepje terug met pannenkoeken en kauwgom. ,,Om fruitpannenkoeken te maken! En de kauwgom is met 0% suiker."

ONDERBOUW De onderbouw bleef op school om in carrouselvorm kennis te maken met voedsel. ,,Daar konden zij smaken proeven en leerden zij over de hoeveelheden suiker in snoep en drinken", aldus Boon.

AH-teamleider Brenda de Bie legt aan groep 7 uit hoe je kan zien of voedsel gezond is.
advertentie
advertentie