Afbeelding
Archief BDUmedia

Spoedzaak over illegale bewoning boerderij Maarsbergen

22 maart 2018 om 16:04 lokaal

MAARSBERGEN Meer dan 17 jaar woont een 66-jarige man illegaal in een boerderij aan de Griftdijk in Maarsbergen. Maar aan die lange periode, waarin de gemeente Utrechtse Heuvelrug en zijn voorgangers blijkbaar niet eerder optraden, dreigt binnenkort een einde te komen. De gemeente wil dat de bewoning wordt gestopt en dat negen appartementen onbewoonbaar worden gemaakt.

De eigenaar van de boerderij vroeg de Raad van State donderdag in een spoedzitting om de illegale bewoning van zijn huurder door de vingers te zien. Hij pleitte voor een regeling waarbij de huurder er nog mag blijven wonen en na hem niemand meer. Eerder gebruikte hij de boerderij voor het huisvesten van arbeidsmigranten en studenten.

De eigenaar wees de Raad ook op de huurbescherming die zijn lang gebleven huurder zou genieten. Hij kan hem niet uit zijn woning zetten vanwege de huurbescherming. Tegelijkertijd dreigt de gemeente hem met zware boetes als dat niet gebeurt.

Bij die huurbescherming moeten wel vraagtekens worden gezet, want een huurcontract is er niet. Zelfs huurbetalingsbewijzen kan de eigenaar niet laten zien. Ook andere bewijzen van het huren van een appartement op de boerderij zijn er niet. Hij hoefde van de belastingdienst na het stoppen van zijn veehouderij geen administratie meer bij te houden, zegt hij.

Volgens de voorzitter van de Raad van State wordt het dan wel erg lastig om te spreken van huurbescherming. De huurder lijkt rechteloos. En de gemeente wenst niets door de vingers te zien. De procedure over de illegale bewoning van de boerderij loopt namelijk al twee jaar. Intussen had de huurder dus al andere woonruimte kunnen vinden.

Wel mag de eigenaar van de boerderij de wanden van de appartementen in de boerderij laten staan. Daar kan hij voortaan paarden stallen. Over zes weken doet de Raad uitspraak. 

advertentie
advertentie