Hopelijk zijn op het schoolplein weer snel vrolijke kinderstemmen te horen.
Hopelijk zijn op het schoolplein weer snel vrolijke kinderstemmen te horen. Wilco Willemse

Vrije School Amerongen moet afwachten

23 maart 2018 om 11:16 lokaal

AMERONGEN Het was even spannend rondom de voortgang van de realisatie van een Vrije School in Amerongen. Een groepje enthousiaste ouders is nu een jaar bezig met plannen maken, haalbaarheid toetsen en onderhandelen. Dat alles om voor hun kinderen straks een andere keuze te hebben dan alleen christelijk onderwijs in Amerongen. De plannen leken even abrupt tot een einde te komen, maar er liggen weer mogelijkheden in het verschiet.

Wilco Willemse

Tijdens de zoektocht naar een manier om een Vrije School op te zetten, kwamen de initiatiefnemers in gesprek met de enige Vrije School in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, De Vuurvogel in Driebergen. Samen met het bestuur van die school werd gekeken of er in Amerongen een dislocatie kon komen. Het schoolgebouw staat er al, een gloednieuw pand aan de Burgemeester W. Martenslaan, slechts één jaar gebruikt door openbare basisschool De Uitkijk.

Na het schrijven van een haalbaarheidsplan leek het even de goede kant op te gaan. Selina van Krieken is één van de initiatiefnemers: ,,Dat plan zat doortimmerd in elkaar. Maar uiteindelijk heeft De Vuurvogel na maanden onderhandeling in december aangegeven af te zien van een samenwerking. Het openen van een dislocatie was denk ik toch wat te veel hooi op de vork. Ook wel begrijpelijk, de school is een eenpitter en heeft niet zoals veel scholen een bestuur dat verantwoordelijk is voor meerdere locaties. Het is wel heel fijn dat De Vuurvogel heeft toegezegd onze plannen te blijven ondersteunen."

MOGELIJKHEDEN In januari stond een informatief gesprek gepland met de andere basisscholen in Amerongen. Van Krieken: ,,Eigenlijk met als onderwerp de dislocatie Vuurvogel, maar dat liep dus anders. We worden tijdens het traject begeleid door Vrije School Nederland en zij raadden ons aan om te onderzoeken of Vrije School Amerongen geen onderdeel kon worden van een bestaande lokale onderwijsgroep. Het geplande gesprek kreeg dus dat onderwerp en de gesprekspartners werden niet alleen de Amerongese basisscholen, maar ook de onderwijsgroepen Fluenta en Wereldkidz. Bij Fluenta horen onder andere De Hoeksteen en De Schakel in Leersum en onder Wereldkidz valt De Meander in Leersum. Ook de in 2016 gesloten Uitkijk was onderdeel van Wereldkidz."

GEEN NEE Tijdens die bijeenkomst bleken de bestuurders van Fluenta en Wereldkidz positief gestemd. Van Krieken: ,,Helaas was de directeur-bestuurder van de Amerongse basisscholen door ziekte afwezig. De beide andere onderwijsgroepen waren eigenlijk verrassend positief en zeiden geen nee tegen ons plan. Ze wilden echter niks toezeggen zonder ook de reactie van het bestuur van de Amerongse basisscholen af te wachten. Daar ligt ons plan nu en dat wordt komende periode besproken. Al met al best een goed perspectief met hoop op een goede afloop."

TELEFOONTJES Ondertussen wordt de lijst met geïnteresseerden steeds langer. Van Krieken: ,,Elke week ontvang ik telefoontjes van ouders die een vraag hebben of hun kind alvast op een wachtlijst willen zetten. Ook juffen en meesters bellen met de vraag of ze kunnen solliciteren. Eigenlijk zouden we dus best snel kunnen beginnen. Het gebouw staat er, de inrichting is er, we hebben kinderen op de lijst en geïnteresseerde juffen en meesters. Wij doen er ons uiterste best voor om na de zomervakantie te starten. We houden het initiatief graag levend door het organiseren van jaarfeesten. Op 7 april is het lentefeest aan de beurt. Belangstellenden zijn van harte welkom."

advertentie
advertentie