Afbeelding
Michiel Schaaij

Inwoners gaan aan tafel met nieuwkomers

16 maart 2018 om 15:04 lokaal

HEUVELRUG Samen eten met een vluchtelingengezin. Dat is het doel van de landelijke actie Gast aan tafel, die inwoners en nieuwkomers met elkaar in contact wil brengen. ,,Een maaltijd is de beste manier om in gesprek te komen", zegt Elisabeth Markvoort. Samen met Annechien Ingen Housz rolt ze het initiatief uit over de Heuvelrugdorpen.

Michiel Schaaij

VERZUCHTING ,,We zijn nu al jaren in Nederland, maar nog nooit binnen geweest in een Nederlandse woning." Volgens Ingen Housz is dat een veel gehoorde verzuchting van nieuwkomers. Gast aan tafel wil daar verandering in brengen. Door een half jaar lang één keer per maand samen te eten, leren de deelnemers van elkaars ervaringen en verhalen. En wie weet levert dat als bonus een mooie vriendschap op.

ALS GELIJKE De zes gezamenlijke maaltijden vinden om en om bij de deelnemers thuis plaats, zodat geboren Nederlanders ook bij vluchtelingen over de vloer komen. Volgens Ingen Housz gaat het erom elkaar als gelijke te ontmoeten. ,,Daarbij is de nieuwkomer niet iemand die hulp nodig heeft, maar iemand die misschien wel een potentiële vriend zou kunnen zijn."

AANMELDING Ingen Housz en Markvoort zijn op zoek naar Nederlanders en nieuwkomers die de culinaire handschoen willen oppakken. Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden op de website gastaantafel.nl. Iedereen kan meedoen: gezinnen, echtparen, vrijgezellen, vriendengroepen, teamgenoten en collega's. Na de aanmelding gaat de Heuvelrugafdeling van Ingen Housz en Markvoort aan de slag, om zo goed mogelijke matches te maken.

KOPPELEN Om de kans op een boeiende kennismaking zo groot mogelijk te maken, wordt bij het matchen van inwoners en nieuwkomers ook gekeken naar de achtergrond en de hobby's van de deelnemers. Bovendien blijven Ingen Housz en Markvoort op de achtergrond beschikbaar met tips en goede raad. Inmiddels is het vijf keer gelukt om deelnemers te koppelen.

VERBLIJFSSTATUS Markvoort benadrukt dat het bij het Gast aan tafel-initiatief gaat om vluchtelingen met een verblijfsstatus. Voorwaarde voor deelnemende nieuwkomers is dus, dat zij definitief in ons land mogen blijven. Daarmee ligt ook de weg open om de serie maaltijden een gevolg te geven. Als het klikt, hoeft het contact niet tot etentjes beperkt te blijven, aldus de initiatiefnemers.

advertentie
advertentie