Martijn de Bruin (huurder)
Martijn de Bruin (huurder) Marieke Verhoef

De Heuvelrug en omstreken zoekt naar Kamers met Aandacht

lokaal Deel je nieuws

Je wil heel graag uit huis, maar kan eigenlijk nog niet geheel zelfstandig wonen. Dan is Kamers met Aandacht een oplossing! Een project dat ook in de gemeente de Heuvelrug en omstreken draait. Marieke Verhoef gaat in gesprek met de 21-jarige Martijn de Bruin, die sinds twee maanden een kamer huurt bij Jos Gebbinck (65).

Eerder woonde Martijn zelfstandig in een woongroep. Hij kon hier helaas niet blijven, maar wilde niet terug naar zijn ouderlijk huis.

Via Kamers met Aandacht kan hij toch op zichzelf blijven wonen, met ondersteuning van ambulante begeleiding waar hij iedere week een coachingsgesprek mee heeft. Dan is er aandacht voor zijn persoonlijke ontwikkelingsplan. “Ik heb structuur nodig en vind dingen als de administratie moeilijk”, vertelt Martijn. Jos houdt als verhuurder een oogje in het zeil. 

Jos: “Ik wil heel graag een verschil maken in de wereld, iets voor de ander betekenen. Met crisisopvang/pleegzorg (eerder gedaan) bemoei je je met de opvoeding, dat doe ik nu niet. Ik geef een kamer en een gezellig thuis.”

Kamers met Aandacht zijn er in vele vormen en maten. Jos kiest ervoor om Martijn bij het gezinsleven te betrekken. Andere verhuurders bieden alleen woonruimte en een signalerende functie. “Die hebben bijvoorbeeld een aparte kamer en keuken in het tuinhuis of op zolder”, vertelt Marjolein Buurman, coördinator van Kamers met Aandacht. Zij brengt de huurders en verhuurders bij elkaar. “Voor zo’n zelfstandige locatie zoek je een huurder die behoefte heeft aan veel vrijheid, die het liefst alleen zou wonen. Martijn vond het juist fijn om meer nabijheid te hebben en Jos gaf aan dat hij het ook leuk vindt om meer te geven dan alleen een kamer. Dat maakt hen een mooie match.” 

Voor wie overweegt om ook een Kamer met Aandacht te bieden, heeft Jos een belangrijk advies: “Het is heel fijn als mensen dit vanuit de goedheid van hun hart willen doen. Je draagt echt iets bij in het leven van een ander, dat is een goed gevoel. Maar realiseer je wel dat je altijd privacy inlevert. De badkamer is wel eens bezet, dat soort dingen. Daar moet je vooraf goed over nadenken en er afspraken over maken.” En Martijn? Die voelt zich al helemaal thuis. Op de vraag of hij het andere jongeren die in hetzelfde schuitje zitten aan zou raden, antwoordt hij met een volmondig ja.

 

Meer weten over Kamers met Aandacht? Kijk op www.kamersmetaandacht.nl.

Marjolein Buurman (Kamers met Aandacht)
Poes Gebbink
Jos Gebbink (verhuurder)
Huize Gebbink
advertentie
advertentie
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 8 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 9 uur geleden
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35