Hanny van Schaik en Sjaak Rodenburg zijn benieuwd wie er geïnteresseerd zijn in hun wooninitiatief.
Hanny van Schaik en Sjaak Rodenburg zijn benieuwd wie er geïnteresseerd zijn in hun wooninitiatief. Edith Hazelzet

Wooninitiatief voor hofje in Leersum

18 maart 2018 om 07:29 lokaal

LEERSUM Geïnspireerd door de landelijke beweging 'Knarrenhof' wil een vijftal Leersumers de interesse peilen voor een dergelijk wooninitiatief in hun dorp. Het idee draait om oud worden onder gelijkgestemden, zo lang mogelijk zelfstandig blijven en elkaar helpen waar dat kan. Als dit te verwezenlijken is in combinatie met woonruimte voor jongere generaties, zou dat ideaal zijn volgens initiatiefnemers Sjaak Rodenburg en Hanny van Schaik.

Edith Hazelzet

Knarrenhof - genoemd naar de 'krasse knarren' van Van Kooten en De Bie - is een organisatie die zonder winstoogmerk groepen mensen ondersteunt in het realiseren van hun gezamenlijke woonwensen. In Zwolle werd begin dit jaar de eerste Knarrenhof opgeleverd. In vele gemeenten bestaan soortgelijke plannen. Opmerkelijk genoeg is twintig procent van de initiatiefnemers werkzaam in de zorg. Zij zien dagelijks hoe het daar werkt, en willen zelf niet op die manier oud worden. Peter Prak, oprichter van de stichting Knarrenhof noemt zichzelf een 'zachtgoedontwikkelaar'. Hij maakt zich sterk voor de realisatie van nieuwbouwprojecten tegen kostprijs. ,,Werkelijk maatschappelijk verantwoord, volledig vraaggedreven, mét mensen in plaats van voor mensen." Knarrenhof denkt mee met initiatiefnemers en levert gedurende het hele ontwikkelproces de benodigde expertise.

ZELF STUREN Sjaak Rodenburg heeft al tien jaar een beeld voor ogen van hoe hij graag oud wil worden. ,,Dat komt erg overeen met hoe dat werkt in een Knarrenhof. Dus ik volg de ontwikkelingen daar, en elders met interesse. In Houten is de wijk 'Haag & Hof' gebouwd, waar meerdere generaties bewust samen leven, ook een mooi initiatief gerealiseerd door inwoners."

Rodenburg beseft goed dat het jaren kost voordat zulke plannen werkelijkheid zijn. ,,Maar op dit moment ben ik nog relatief jong en heb ik zelf de regie in handen. Ik heb nu veel meer te kiezen en te sturen, dan wanneer ik op latere leeftijd ineens door gezondheid gedwongen voor het blok wordt gezet." Hij ziet een duurzaam hofje voor zich van tien tot vijftien woningen, waar sociaal actieve mensen wonen, met ook een gemeenschappelijke ruimte voor hobby's, logeermogelijkheid en activiteiten. ,,Wel zonder in te leveren op privacy. De gezamenlijkheid zit hem in de leefstijl: de bereidheid om ook te geven, om elkaar te helpen, ieder vanuit zijn eigen talenten."

Als voorbeelden noemt hij helpen met de belastingaangifte, werken in de moestuin, iemand met de auto rijden als die dat zelf even niet kan.

SOCIAAL Hanny van Schaik vult aan: ,,Ik zie zo voor me dat je bijvoorbeeld een keer per week vrijblijvend samen eet. En als er jongeren wonen, schuiven die ook maar aan. Heerlijk toch als je een keer niet hoeft te koken. Of dat er even op je kind gepast wordt, als dat nodig is."

Tevens staat zij ervoor open om in het hofje tijdelijk woonruimte te bieden aan bijvoorbeeld een statushouder. Sjaak Rodenburg ziet deze woonvorm als een natuurlijke aanvulling op zijn sociale leven: ,,Als ik straks stop met werken, halveert mijn sociale netwerk. Wonend in een hofje heb je aanspraak als je dat wilt, door samen dingen te ondernemen of voor elkaar te doen." Ook van Schaik, sinds vorig jaar alleenstaand, hecht hieraan, net als aan het veiligheidsaspect. ,,Je houdt elkaar in zo'n hofje toch een beetje op het netvlies."

INTERESSE? Rodenburg en Van Schaik willen mensen mobiliseren die zich herkennen in hun idee of die misschien zelf ook al met soortgelijke plannen rondlopen. Wie geïnteresseerd is in het wooninitiatief 'Hof van Leersum' kan dit kenbaar maken aan hofvanleersum@gmail.com.

advertentie
advertentie