Logo het nieuwe Donorregister
Logo het nieuwe Donorregister Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

24.500 Stichtse Vechters ontvangen brief voor invullen keuze Donorregister

lokaal Deel je nieuws

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Stichtse Vecht die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 31 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 24.500 Stichtse Vechters. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kun je terecht bij veel bibliotheken.


Brieven van het Donorregister

Inwoners van gemeente Stichtse Vecht die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief uiterlijk 31 oktober. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

 

Voorlichting en invulhulp bij bibliotheken
Tal van bibliotheken geven voorlichting over het Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.


Tot 28 juni 2020 vulde 52,6% van de Stichtse Vechters vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Stichtse Vechters gaat het bij 53,7% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 34,1% wil geen orgaandonor worden en 12,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

advertentie
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Zomers foodfestival in Maarsbergen: ‘Echt een evenement voor en door het dorp’ 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Statenbrief bevat onjuiste informatie, dorpsnetwerk voelt zich gebruikt 28 jun, 12:16
PREMIUM
Afbeelding
Turborotonde Donderberg van de baan 27 jun, 16:21
PREMIUM
Afbeelding
Energierekening van gemeente fors hoger 27 jun, 15:30
PREMIUM
Afbeelding
Utrechts landschap in beeld voor verhuizing sportvelden 27 jun, 11:59