Let the Sun Shine
Let the Sun Shine Anne de Vries

Samen ruim baan maken voor meisjes en hun talent voor techniek Let the Sun Shine roept Nederland op om commitment om te zetten in actie

15 september 2020 om 10:28 lokaal Deel je nieuws

Baarn, 15/09/2020 – Vanaf 2020 is wetenschap- en techniekles verplicht op basisscholen in Nederland. Hét moment om voor eens en altijd te zorgen dat alle kinderen opgroeien met de overtuiging dat techniek niet alleen iets is voor jongens. Sterker nog: dat meisjes en techniek geweldig samengaan. Daarom introduceert de nieuwe sociale onderneming Let the Sunshine een techniek-lespakket met meisjes in de hoofdrol, in combinatie met positieve voorbeelden van vrouwelijke rolmodellen voor de klas, voor individuele begeleiding en in de media. Want het technologische, slimme Nederland kan niet zonder meisjes.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meisjes al rond zes jarige leeftijd een achterstand ontwikkelen in ruimtelijk inzicht. Niet vanwege onvoldoende talent, maar omdat wij als samenleving hen niet genoeg stimuleren dit talent in te zetten. Erger nog: we voorzien jonge meisjes nog altijd van speelgoed en beelden die oude rolpatronen bevestigen en aanmoedigen om andere keuzes te maken dan techniek en wetenschap. Daar wil Let the Sun Shine verandering in brengen. 

Onze overtuiging is dat wanneer meisjes vanaf de basis positieve associaties met techniek opbouwen, versterkt met positieve beeldvorming, veel meer meisjes hun natuurlijke talent voor technische skills zullen ontwikkelen. Wij werken gedurende 2021-2022 samen met het Wetenschapsknooppunt van de TU Delft aan een onderzoek gericht op de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht van meisjes tot 12 jaar, om het effect van onze initiatieven te toetsen. Wij geloven in een duidelijke win-win-win: meisjes (en jongens) die de beste basis leggen voor hun toekomst vol technologie, basisscholen die een zorgeloze kickstart krijgen voor wetenschap & techniek-onderwijs en bedrijven die succesvol kunnen groeien door meer vrouwelijk technisch talent in de nabije toekomst.

Jessica Sun is de oprichter van Let the Sun Shine. “Ik wil dat mijn dochters en alle meisjes van hun generatie in een wereld opgroeien waarin meisjes hun technische skills net zo goed ontwikkelen als jongens. Ik geloof dat effectievere teams en mooiere producten het gevolg zullen zijn als over de hele linie van bestuurders, ondernemers, CEO’s, investeerders, data scientists en software developers meer vrouwelijk perspectief vertegenwoordigd is. Laten we samen ruim baan maken voor meisjes en hun talent voor techniek, want Nederland heeft alle meisjes nodig en de meisjes verdienen het!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie