Marco van Gastel, Herman Mocking, Froukje Grotenhuis en een aannemer .
Marco van Gastel, Herman Mocking, Froukje Grotenhuis en een aannemer . Dinus Grotenhuis

Actie bewoners leidt tot renovatie

lokaal

DRIEBERGEN De herstelwerkzaamheden aan het Kroonpark en de Emmavijver aan de Oranjelaan beginnen vorm te krijgen. Na een actie die door omwonenden op touw werd gezet, ging de gemeente Utrechtse Heuvelrug vorig jaar overstag. Inmiddels hebben er diverse constructieve gesprekken plaatsgevonden.

Danny van der Linden

,,Deze week hebben we met Marco van Gastel en Herman Mocking, medewerkers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, een goed voortgangsgesprek gevoerd over de renovatie van het Kroonpark en de Emmavijver", vertelt initiatiefnemer Dinus Grotenhuis. ,,De uitkomst is dat bijna al onze wensen reeds zijn uitgevoerd of nog op de rol staan voor de opening in april."

FONTEIN Voor er daadwerkelijk plannen konden worden gemaakt was er heel wat overredingskracht van de buurt nodig.,,Het park werd door de gemeente ernstig verwaarloosd", vertelt Grotenhuis. ,,Het eens zo fraaie park, terecht de 'parel' van ons dorp genoemd, was verworden tot een smerige en ongure plek en de vijver een met bagger en afval gevulde vieze poel. Wie er nog kwamen, hangjongeren en honden, lieten er hun sporen achter. Dat kon zo niet langer."

Een mars rond de vijver en een handtekeningenactie moesten de verantwoordelijken overtuigen. Grotenhuis: ,,Daarmee vroegen we om het herstel van park en vijver in oude luister: maak de vijver vrij van alle bagger, vervang de kapotte beschoeiing, herplaats de hoge fontein en herstel de bestrating en de beplanting en kom met een structureel onderhoudsplan op het hoogste niveau."

TOEZEGGING Inmiddels heeft de initiatiefgroep de toezegging gekregen dat het nodige onderhoud gedaan gaat worden. Er wordt een nieuwe.. en grote.. fontein geplaatst en de grasrand langs de nieuwe beschoeiing om de vijver wordt in maart ingezaaid. ,,Ook komen er diverse waterplanten. Hierbij kun je denken aan waterlelies en lisdodden", zegt Grotenhuis. ,,Overigens is het ook heel goed om te merken dat zowel de Gemeente als de burgers heel erg betrokken zijn. Mijn vrouw Froukje, tuinarchitect, heeft gezorgd voor de vorm en het beplantingsplan van de perken in het park. Ook wordt door een buurtbewoner, die al eerder twee eendenkorven doneerde, een vleermuizenkast en nestkasten voor pimpel- en koolmezen gemaakt en opgehangen. Tijdens de opening zal de familie Staaijen inheemse vissoorten… in de vijver uitzetten. Dit hele project is een geslaagd voorbeeld van burgerparticipatie."

FEESTELIJKE OPENING Ook het park zelf krijgt een fikse opknapbeurt. ,,Er komen nieuwe banken, nieuwe afvalbakken en fietsleunhekjes", vertelt Dinus Grotenhuis. ,,Tevens worden alle klinkerpaden gerenoveerd en krijgt het waterterras een nieuwe bestrating. De beide perken worden aangevuld met nieuw plantmateriaal. Het park gaat weer helemaal hersteld worden. Het wordt weer zoals het er ongeveer tien jaar geleden nog fraai en verzorgd uitzag." Ook het onderhoud is voorlopig veiliggesteld: ,,Het park wordt in goede staat onderhouden met een structureel onderhoudsplan op het hoogste niveau."

Het vernieuwde park wordt op zaterdag 14 april feestelijk geopend. ,,Wij zijn blij dat de burgemeester namens de Gemeente Utrechtse Heuvelrug komt om het park te openen. Dat is ook zeer passend gezien de welwillende houding van de Gemeente", zegt Grotenhuis.

,,Deze coproductie tussen buurtbewoners en gemeente zullen we op die dag dan ook feestelijk afsluiten met alle betrokkenen. Deze betrokkenen kunnen hiertoe eind maart een uitnodiging van de organisatie verwachten."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 1 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15