Afbeelding
Lex van Lieshout / ANP XTRA

Monumentenpotje is leeg

lokaal

HEUVELRUG Het subsidiepotje voor onderhoud van monumentale panden is leeg. De afgelopen zes jaar is in totaal drie ton uitgedeeld aan particuliere eigenaren van gemeentelijke monumenten. Volgens een adviesrapport was de regeling een succes. De Bilthovense adviseur pleit daarom voor voortzetting. Burgemeester en wethouders hebben inmiddels laten weten, dat ze in de loop van dit jaar met een voorstel aan de gemeenteraad zullen komen.

Michiel Schaaij

Monumenteigenaren in de Heuvelrugdorpen mogen sinds 2012 één keer per vijf jaar subsidie aanvragen voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Als die aanvraag in het gemeentekantoor wordt goedgekeurd, komen ze in aanmerking voor een bijdrage van maximaal 5 duizend euro. Voor de meeste eigenaren is dat een welkome tegemoetkoming in de kosten die een monument met zich meebrengt.

INVLOED De subsidieregeling werd ingesteld om het onderhoud van monumenten te stimuleren. Bovendien wilde de gemeente door haar betrokkenheid meer invloed krijgen op de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden. In totaal zijn de afgelopen zes jaar 110 aanvragen goedgekeurd. Dat is een kwart van alle gemeentelijke monumenten in Utrechtse Heuvelrug.

STEEKPROEF Volgens het advies aan B en W hebben niet alleen de eigenaar zelf, maar ook de gemeente en de gemeenschap profijt van een goed onderhouden monumentenbestand. Overigens zouden de gesubsidieerde eigenaren de onderhoudswerkzaamheden ook zonder gemeentelijke bijdrage wel hebben laten uitvoeren, zo blijkt uit een recente steekproef. In de meeste gevallen zou dat echter op een later tijdstip of met goedkopere materialen zijn gedaan.

VRIJHEID Niet alle eigenaren zijn blij als hun monument op de gemeentelijke monumentenlijst wordt geplaatst, zo blijkt uit het adviesrapport. Een aantal van hen voelt zich beperkt in hun vrijheid en mogelijkheden. Bovendien vrezen sommigen voor een waardevermindering van hun bezit. De subsidieregeling neemt die bezwaren slechts gedeeltelijk weg, zegt de ingehuurde erfgoedadviseur.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Driebergse schrijfster Maartje Kouwen verstopt nieuw boek in het wild 4 uur geleden
Afbeelding
Locoburgemeester Jorg ontbijt met leerlingen Wereldkidz Meander Leersum 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 11 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep gisteren
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 5 okt, 07:58
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31