Charles Sanders, boek, dood door eigen vuur
Charles Sanders, boek, dood door eigen vuur Michiel Schaaij

Doornaar schrijft boek over incidenten bij Defensie

22 februari 2018 om 14:47 lokaal

DOORN De Nederlandse krijgsmacht werd de afgelopen jaren opgeschrikt door twee dodelijke ongevallen, die allebei voorkomen hadden kunnen worden. Gebrekkige uitrusting en achterstallig onderhoud van materieel zouden ook dodelijke slachtoffers onder Doornse mariniers kunnen eisen, denkt de Doornse journalist Charles Sanders. In het deze week verschenen boek Dood door eigen vuur schetst Sanders wat er mis is bij het Nederlandse defensieapparaat.

Michiel Schaaij

De voormalig oorlogsverslaggever streek zo'n twaalf jaar geleden neer in zijn Doornse woning. Van hieruit reisde Sanders namens dagblad De Telegraaf de hele wereld over. ,,Mijn koffer stond altijd klaar om uit te rukken", zegt hij. Zo was Sanders getuige van de volkerenmoord in Rwanda en deed hij verslag van de Golfoorlog en de gewapende strijd in Afghanistan en op de Balkan.

ONTHULLEND Dankzij zijn reportages groeide Sanders netwerk in militaire kringen. Hij was daarom een logische keuze als schrijver van het onthullende boek over dodelijke incidenten binnen de krijgsmacht. Het even spannende als schokkende relaas trok de afgelopen week al ruimschoots media-aandacht. Zo was de Doornaar te horen op Radio 1 en ook in het tv-programma RTL Late Night werd het boek uitgebreid aan tafel besproken.

KOGELS Voor het eerste dodelijke incident gaat Sanders terug naar maart 2016. In Ossendrecht komt een 35-jarige sergeant om het leven bij een schietoefening van het Korps Commandotroepen. De onderofficier wordt geraakt door kogels die zijn afgevuurd door een collega. De oorzaak van het incident is volgens Sanders duidelijk: vanwege bezuinigingen bij Defensie krijgen de commando's niet de beschikking over een schiethuis met veilige wanden.

ZINLOZE DOOD Nog geen vier maanden later gaat het weer mis. In de woestijn van het West-Afrikaanse Mali sterven twee Nederlandse soldaten een zinloze dood. Tijdens een schietoefening ontploft een ondeugdelijke granaat in het gezichtsveld van een 29-jarige sergeant en een 24-jarige korporaal van de Luchtmobiele Brigade. De munitie was verroest en bovendien te heet opgeslagen. De levensgevaarlijke situatie was bekend, maar er werd nooit afdoende actie ondernomen.

KLOKKENLUIDERS Militaire klokkenluiders nemen geen genoegen met de gang van zaken tijdens en na deze incidenten. De onnodige dood van drie militairen kan en mag niet zonder gevolgen blijven, vinden ze. Een aantal commando's neemt daarom contact op met een gespecialiseerde advocaat. Uit vrees voor de lange arm van de militaire inlichtingendienst MIVD arrangeren ze een reeks geheime ontmoetingen.

GROTE KLOK De commando's klappen uit de school tijdens afspraken op parkeerterreinen en verlaten vakantieparken, in hotellobby's en wegrestaurants. Hun raadsman is overtuigd van de zaak en kiest Sanders uit, om de misstanden bij Defensie verder uit te zoeken en in een boek naar buiten te brengen. De Doornse oorlogsverslaggever rijdt vervolgens het land door om nabestaanden, commando's, infanteristen, mariniers en parachutisten te interviewen.

AMBTENARIJ Met zijn boek hoopt Sanders ertoe bij te dragen, dat onnodige dodelijke ongelukken in de toekomst worden voorkomen. ,,Ik hoop dat de politiek en de ambtenarij in Den Haag gaan inzien, dat het om mensen gaat. Nederlandse militairen moeten op pad worden gestuurd met een goed mandaat en goede spullen."

AFSLUITING Voor Sanders persoonlijk vormt het verschijnen van zijn boek een afsluiting van zijn loopbaan als oorlogsjournalist. Nu dat werk erop zit, kan hij ook mentaal afscheid nemen van de oorlogsverslaggeving. Overigens schreef Sanders het boek niet voor eigen eer en glorie. Hij stelt de auteursrechten ter beschikking van de nabestaanden van de drie slachtoffers. Dood door eigen vuur kost 19,99 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.

advertentie
advertentie