Afbeelding
Google Maps

Vestia-zaak: 'minister moet helpen bij de overname'

17 juli 2019 om 12:48 lokaal

LEERSUM Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken krijgt binnenkort een brief op de mat van het Heuvelrugcollege. Volgens wethouder Rob Jorg (VVD) is medewerking van de minister nodig, om de overname van de 229 slecht onderhouden Vestia-woningen door plaatselijke woningcorporaties mogelijk te maken. ,,Het duurt mij nu te lang", zegt Jorg.

Michiel Schaaij

ONHOUDBAAR De betreffende woningen in Leersum zijn jarenlang slecht onderhouden door de in Rotterdam gevestigde woningcorporatie Vestia. Die kwam zeven jaar geleden in grote financiële problemen, door een omstreden derivatenportefeuille. ,,Er is nadien bitter weinig onderhoud gepleegd, de situatie is eigenlijk onhoudbaar", aldus Jorg. Volgens de wethouder staan Heuvelrug Wonen en Rhenam Wonen al een tijdje in de wacht voor de overname. 

KWAAD BLOED Onlangs zette Vestia opnieuw kwaad bloed bij de gemeente, door geen prestatieafspraken over toekomstig onderhoud en verduurzaming te willen maken. De lokale woningcorporaties deden dat wel. De wens om de sociale huurwoningen van Vestia naar één van de plaatselijke corporaties over te hevelen, wordt daardoor steeds urgenter. Maar tot dusver zit er weinig schot in de zaak. 

SCHULDEN Het probleem is, dat zonder hulp van de minister de Heuvelrugse corporaties bij een overname niet alleen de woningen in bezit krijgen, maar tegelijkertijd worden opgezadeld met schulden van Vestia. Volgens Jorg legt de Autoriteit Woningcorporaties (AW) te veel restricties op aan de transactie. ,,De minister zou nu moeten zeggen: dit is vanuit het oogpunt van volkshuisvesting onwenselijk."

OPKNAPBEURT Het college hoopt nu dat ingrijpen door minister Ollongren de overname zal versnellen. Bewoners van de Vestia-huizen beklagen zich al jaren over koude en tochtige huizen, waar soms de schimmel op de muren staat. Na overname zou één van de plaatselijke corporaties groot onderhoud moeten plegen, vindt Jorg. Bovendien zou dat gecombineerd kunnen worden met een investering in duurzaamheid.

advertentie
advertentie