Organist Arjan Veen verheugt zich op de concerten.
Organist Arjan Veen verheugt zich op de concerten. Corina Blommendaal

Zomerconcerten in monumentale Maartenskerk

15 juli 2019 om 06:15 lokaal

DOORN Inwoners en toeristen die de zomer in Doorn en omgeving doorbrengen hoeven zich absoluut niet te vervelen. Er wordt van alles georganiseerd en ook voor de muziekliefhebbers zijn er zes zaterdagen, drie in juli en drie in augustus, waar orgel-, blokfluit-, zang en hobomuziek te horen is. De concerten worden gegeven in de Doornse Maartenskerk. De 'Vrienden van de Maartenskerk' maken deze concerten mogelijk.

Corina Blommendaal

De jonge, enthousiaste organist Arjan Veen (26) verheugt zich enorm op de concerten. ,,Vorig jaar hebben we deze concertreeks ook gegeven, alleen was dat op woensdagmiddag. We denken dat op zaterdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur beter werkt. De reeks is georganiseerd vanuit de Stichting Vrienden van de Maartenskerk, met Jaap Lagendijk als initiatiefnemer."

Vorig jaar oktober is deze stichting opgericht, om het onderhoud van de monumentale Maartenskerk te bekostigen. ,,De kerkelijke gemeente is hiertoe niet meer in staat en wij willen voorkomen dat de kerk gaat verpauperen", licht Lagendijk toe.

,,Daarom hebben wij een stichting opgericht om geld te verzamelen voor dit onderhoud. Inmiddels zijn er al ruim honderd vrienden. Daarnaast willen we de Maartenskerk als monumentaal gebouw meer bekendheid geven, want de kerk is echt een bezoek waard. Het heeft een perfecte akoestiek en daarom willen we door het organiseren van activiteiten de kerk meer benutten."

GEMELEERDE SERIE Waar het vorig jaar alleen om orgelconcerten ging, is het nu een combinatie met meerdere instrumenten en zang. ,,Jan Jansen is de voormalig organist van de Domkerk in Utrecht, deed samen met Heiko ter Schegget, één van de grootste blokfluitisten ter wereld, de aftrap op 13 juli. Maar ook minder beroemde maar goede muzikanten spelen mee. Zelf ben ik sinds januari 2017 kerkmusicus in de Maartenskerk en speel zelf twee concerten. Het is een concertreeks met als speerpunten kwaliteit en breedte van de concertserie, waarvoor dit podium geschikt is en naar verwachting veel mensen zal aanspreken."

BIJZONDER ORGEL Arjan Veen speelt al orgel vanaf zijn zesde jaar en probeerde alle deuntjes die hij hoorde na te spelen. Hij had als droom musicus te worden en heeft uiteindelijk een orgelstudie aan het conservatorium in Rotterdam gedaan en is gespecialiseerd in kerkmuziek. Nu studeert hij voor koordirectie aan het conservatorium van Antwerpen.

,,Het orgel in de Maartenskerk is een orgel uit 1873, gemaakt door Christian Gottlieb Friedrich Witte en is in feite een zusje van het orgel in de Domkerk. Vanwege de prachtige akoestiek in de Maartenskerk komen de klanken heel goed tot hun recht."

VEEL VOORBEREIDING Het voorbereiden van zo'n concert vraagt veel tijd.

,,Daar gaat zeker wel meer dan honderd uur aan vooraf", vertelt Veen. ,,Het studeren is veel werk, je speelt grote werken en speelt ook samen met anderen dus repeteert ook meerdere keren. Maar ook het bedenken van het programma is al een kunstwerk op zich. Je gaat echt stukken uitzoeken voor dat programma en die zet je in een volgorde die past, qua toonsoort en dynamiek aansluit. Ik zit altijd tegen de deadline aan bij het opgeven van programma's omdat ik tot het laatste moment nog dingen aanpas tot het helemaal perfect is."

Daarnaast heeft Veen de contacten met andere musici en heeft hij ervoor gezorgd dat dit concert tot stand kon komen en het programma gevuld is. Het is een veelbelovende concertreeks die gratis te bezoeken is.

Meer info is te vinden op www.vriendenvandemaartenskerk.nl

advertentie
advertentie