Afbeelding
ROOS KOOLE

Meer 'bralboetes' uitgedeeld

lokaal

HEUVELRUG In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn in 2018 10 boetes uitgeschreven voor openbaar dronkenschap. Dat zijn er meer dan in de afgelopen zeven jaar. In 2017 lag het aantal boetes nog op 9.

Op straat schreeuwen, lallen of simpelweg niet meer op je benen kunnen staan: vorig jaar werden landelijk gezien iedere dag gemiddeld 23 beschonken overlastgevers op de bon geslingerd. In totaal ging het om zo'n 8.500 boetes. Dat zijn er aanzienlijk minder dan voorheen: in piekjaar 2014 werden namelijk nog ruim 15.000 prenten voor openbaar dronkenschap uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Bekijk in onderstaande interactieve tool hoe het aantal boetes zich de afgelopen jaren ontwikkelde. Selecteer in de zwarte uitklapmenu's Utrechtse Heuvelrug of een andere gemeente en/of een ander soort cijfer.

LocalFocus analyseerde hoeveel 'bralboetes' er sinds 2012 werden uitgeschreven. Dat aantal verschilt sterk per provincie en gemeente. Zo werden de afgelopen zeven jaar steevast twee op de vijf boetes uitgeschreven in Zuid-Holland. Dat het totaalcijfer voor heel Nederland daalt, komt dan ook vooral doordat het aantal boetes in deze provincie (en in minder mate in Noord-Holland) daalde. In zeven van de twaalf provincies werden in 2018 namelijk juist méér boetes uitgedeeld dan in het jaar ervoor.

WANNEER OPENBAAR DRONKENSCHAP? Iemand die te diep in het glaasje gekeken heeft en zich op straat 'asociaal of vervelend gedraagt', kan een boete van 95 euro op de mat krijgen. Daarbij maakt het niet uit of anderen ook daadwerkelijk last hebben van iemands drinkgelag. Het gaat slechts om de mogelijkheid dat iemand anders er aanstoot aan kan hebben genomen. In geval van flinke overlast – dronken 'het verkeer belemmeren, de orde verstoren of de veiligheid van een ander bedreigen ' kan een boete van 380 euro worden opgelegd. In 2018 werd met deze twee soorten boetes in totaal 1,1 miljoen euro opgehaald.

OVER DE CIJFERS In dit onderwerp vind je drie soorten cijfers. Allereerst is voor iedere gemeente en provincie het absolute aantal boetes voor openbaar dronkenschap en het totaal boetebedrag (in euro's) dat daarmee gemoeid is op een rij gezet. Daarnaast is er een berekening gemaakt van het aantal boetes per tienduizend inwoners. Het gaat bij deze cijfers om de gemeente waar de boete is uitgedeeld, niet om de woongemeente van de dader.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 10 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04