Loes, Mieke, Gerda en Wilma bij een van de 'Hollandse' hindernissen uit het  parcours voor de EK eventing in Maarsbergen.
Loes, Mieke, Gerda en Wilma bij een van de 'Hollandse' hindernissen uit het parcours voor de EK eventing in Maarsbergen. Monique José Timmermans

Alles klaar voor EK op Landgoed Maarsbergen

7 juli 2019 om 07:16 lokaal

MAARSBERGEN Iedereen op Landgoed Maarsbergen is in rep en roer. Er komen veel gasten, het lijkt wel of historische tijden herleven. De rijtuigen komen uit de stalling, hoefgekletter zal te horen zijn en een internationale equipe van ruiters en verzorgers komt voor het Europees Kampioenschap Eventing voor Young Riders&Juniors naar Maarsbergen. Daar zitten de Olympisch Kampioenen van de toekomst tussen en iedereen kan er bij zijn. Ook voor de bezoekers die iets minder paardenfan zijn, is er genoeg te doen in het weekend van 13 en 14 juli.

Monique José Timmermans

Alle kamers in het kasteel zijn straks bezet met gasten, van de voormalige dienstmeisjeskamers op de bovenste verdieping tot de pronkkamers waar de diners voor de officials zullen plaatsvinden. Het zilver wordt gepoetst en de bedden opgeklopt. De keukenbrigade staat klaar, er moeten alleen al 4000 diners in de week worden geserveerd. En intussen wordt er ook nog veel geschilderd aan de hindernissen, die zijn uitgevoerd in kleurrijke Hollandse thema's van tulpen tot grachtenpandjes. Daarnaast zijn er de vele natuurlijke hindernissen die geïnspireerd zijn op het bos.

ANDERS Niet alleen de medewerkers Loes, Mieke, Gerda en Wilma zijn er druk mee. De hele familie, al het personeel en ruim 200 vrijwilligers hebben het afgelopen jaar gewerkt om dit EK – dat voor het eerst in Nederland plaatsvindt – goed voor te bereiden. ,,We doen echt dingen die we normaal nooit doen, zoals vlaggen bestellen of gereedschapsonderdelen halen of een ketting van voetballen maken voor een hindernis. We komen in kamers die anders gesloten blijven en gaan straks het meubilair versjouwen om de dinerzalen te kunnen inrichten."

KOFFIE En ondanks alle drukte is er elke dag tijd voor koffie, stipt om 10.00 uur zwaait de keukendeur open en komt de geur een ieder tegemoet. ,,We zijn inmiddels met zoveel dat het bijna niet meer past. Maar dit is het moment van verbinding en ontspanning en er is altijd tijd voor een grapje."

Dat beamen ook de vrijwilligers die zijn verdeeld in ongeveer tien commissies. Hun commissievoorzitters – de rode poppetjes – zijn het afgelopen jaar elke zes weken bij elkaar gekomen. ,,Nergens in de wereld wordt zo'n EK door vrijwilligers georganiseerd. Het is een heel saamhorig geheel, waar ook bijna alle ondernemers uit Maarn en Maarsbergen wel een bijdrage aan leveren. De FEI – de overkoepelende organisatie voor de paardensport – is verbaasd."

SPEKTAKEL Bijna gaan de poorten open voor de bezoekers van de grote historische openingsshow op woensdagavond. ,,Deze was in een mum van tijd uitverkocht." Op donderdag en vrijdag vindt in alle rust de dressuur plaats. Dit is mooi om te zien voor de echte liefhebbers van deze tak van paardensport. Het spektakel is in het weekend, dan gaan op zaterdag de combinaties van paard en ruiter in volle vaart over het 4,5 km lange parcours. Zelfs door de gracht voor het kasteel. Voor het bezoek op zaterdag zijn tickets vanaf 10 euro te koop.

VLOGGERS Zondag zijn de springwedstrijden en daarnaast is op het landgoed de start en finish van de St. Jorisrally met geweldige klassieke auto's. Het past helemaal in het decor. Omdat het EK een kampioenschap is voor jeugdige deelnemers komen twee vloggers zondag een show geven. De namen Matt Harnacke en Jesse Drent zullen niet iedereen gelijk wat zeggen, maar de jonge paardenliefhebber is fan. Kaarten voor tribuneplaatsen voor deze show zijn nog te koop.

Kijk voor alle informatie en de ticketverkoop op www.eec-maarsbergen.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie