Kinderen en ouderen maken samen fotolijstjes.
Kinderen en ouderen maken samen fotolijstjes. Corina Blommendaal

'Je ziet mensen opknappen en genieten'

lokaal

HEUVELRUG Binnen ruim een half jaar na de start in oktober, is het adoptieproject 'Adopteer een verzorgingshuis' een groot succes binnen Utrechtse Heuvelrug. In samenwerking met de gemeente werd het project in oktober gelanceerd door de initiatiefnemer Reinier van Kuyk. Inmiddels doen in Doorn vier basisscholen en vier zorginstellingen mee, in Driebergen twee scholen en één zorginstelling en na de zomer haken ook drie scholen in Leersum aan. In de zomer ligt alles vanwege de vakantie natuurlijk even stil, maar in september gaat iedereen weer volop aan de slag en is het de bedoeling het verder uit te breiden.

Corina Blommendaal

Bij de Nassau Odijckhof in Driebergen, onderdeel van Zorginstelling De Brug, kwamen vorige week donderdag 27 juni zes kinderen van groep 8 van CBS Coolsma uit Driebergen voor de derde keer op bezoek. Weer een plek erbij waar ouderen en kinderen elkaar regelmatig ontmoeten en van elkaars gezelschap genieten. ,,Ze komen elke week, iedere keer met een andere groep, zodat alle kinderen aan bod komen", vertelt Van Kuyk. ,,Ze doen iedere keer verschillende dingen, van sport en spel tot knutselen of gewoon gezellig kletsen."

FOTOLIJSTJES Elly, bewoonster van Nassau Odijckhof, is druk in gesprek met Phileine. Ze hebben samen een fotolijstje gemaakt waar ze allebei opstaan. Het lijstje is prachtig versierd met allerlei kleurtjes en frutsels. ,,Phileine weet al dat ze kinderarts wil worden", vertelt Elly enthousiast. ,,Zo knap, ze gaat naar het gymnasium na de zomervakantie en weet nu al dat ze later wil proberen kinderen beter te maken."

Haar vriendin staat er ook bij en ze gaan allebei naar dezelfde school in Utrecht. ,,We kennen elkaar al vanaf dat we vier jaar waren, dus dat is heel leuk", vertelt Phileine. ,,Ik vind het hier ook heel erg leuk want ik houd ervan om creatieve dingen te doen. En hier vind ik het fijn om met oudere mensen samen dingen te doen. Ze zijn rustig en stellen vragen over wat ik ga doen voor school, dat vind ik leuk."

Ook bewoonster Elly geniet volop. ,,De kinderen maken mij heel blij. Ze zijn gemotiveerd, ze zijn creatief, ze vragen mij dingen en ik hen ook. Zo zijn we heel gezellig samen bezig. Ik vind het geweldig. Ik ben zelf verpleegkundige geweest maar heb dit nog nooit meegemaakt."

LIEFDEVOL Activiteitenbegeleidster Helga Kiers en haar collega Jolanda van der Salm overleggen met de coördinator van CBS Coolsma over de gang van zaken. ,,We zijn daar samen op school geweest, hebben ons voorgesteld en uitgelegd aan de kinderen wat ze konden verwachten", vertelt Kiers. ,,Iedereen was enthousiast. Zelf waren we al lang van plan om iets met kinderen te gaan doen en dit is een ideale manier. Je ziet mensen echt opknappen en genieten, ze worden er helemaal wakker van. Ze geven de kinderen complimenten en iedereen helpt elkaar. Het is heel goed om dit zo te doen, heel mooi om te zien. En we worden er heel blij van om de kinderen zo liefdevol met de bewoners om te zien gaan. Dat geeft echt vertrouwen voor de toekomst."

TOEKOMSTPLANNEN In Driebergen zijn nog vijf scholen aangeschreven en in Leersum drie. ,,De komende weken zijn er nog gesprekken met de geïnteresseerde scholen en zorginstellingen om te vertellen over het project", vertelt Van Kuyk. ,,Het is de bedoeling dat het een soort olievlek binnen de gemeente wordt en dat lijkt al behoorlijk goed te lukken. De ouderen en kinderen vinden het super. We hebben bewust gekozen voor de kinderen van groep 7 en 8 omdat die al goed de verbinding met de ouderen aan kunnen gaan. En natuurlijk is het te danken aan de coördinatoren dat het van de grond komt en werkt."

Kinderen en ouderen maken samen fotolijstjes, met Elly en Phileine voor in beeld.
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 2 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 15 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27