Opa Hans Suringar met kleindochter Marie-Juliëtte vlak voor het défilé op vrijdagavond.
Opa Hans Suringar met kleindochter Marie-Juliëtte vlak voor het défilé op vrijdagavond. Corina Blommendaal

Opa uit Zwitserland naar Doorn voor avondvierdaagse

20 juni 2019 om 15:52 lokaal

DOORN Hans Suringar is inmiddels 86 jaar maar nog fit van lijf en leden. Hij woont al sinds 1960 in Zwitserland maar komt de afgelopen zes jaar speciaal naar Doorn om de avondvierdaagse mee te lopen met zijn kleinkinderen. Eerst liep hij met zijn kleinzoon, toen met beide kleinkinderen en nu met zijn kleindochter. Dit jaar is de laatste keer in 'schoolverband', want groep 8 is inmiddels bereikt.

Corina Blommendaal

Alexandra Ruiter, dochter van Hans Suringar, liet ons dit noemenswaardige feit weten. ,,Ik vind het ontzettend leuk dat hij ieder jaar speciaal uit Zwitserland over komt om met mijn kinderen te wandelen. Ik loop zelf ook mee, ben groepsleider van de klas van mijn dochter. Maar het is voor mijn vader echt een belevenis en ik vind het erg leuk dat hij dit doet."

Er woont, naast Alexandra, nog een kind van Suringar in Nederland en er wonen zes kinderen in het buitenland. In totaal heeft hij dertien kleinkinderen, waarvan de jongste twee jaar oud is. ,,Die woont vlak bij ons in Zwitserland, dat is ook enorm leuk."

HEEL GEZELLIG Kleindochter Marie-Juliëtte Ruiter zit in groep 8 van OBS De Kameleon. ,,Ik vind het heel gezellig dat mijn opa elk jaar komt om mee te lopen en ik vind het ook wel cool dat hij dit nog steeds kan. Dat kan niet elke opa." Suringar loopt in zijn woonplaats Genève veel, dus is goed getraind. ,,We hebben twee honden. Maar mijn partner en ik vinden lopen erg fijn, dus we wandelen regelmatig heel lang met de honden. En de honden kunnen we daar niet blijer mee maken."

LEUK GEDOE Het is niet zo dat Suringar en zijn kleindochter de hele tijd naast elkaar lopen, maar dat is ook wel logisch. ,,Ik loop met vrienden en vriendinnen uit mijn klas en loop eigenlijk overal in de groep." ,,En ik loop voor of achter, vaak met mijn dochter maar ook met andere ouders en kinderen. Marie-Juliëtte en ik lopen niet vaak samen want zij loopt lekker met haar vriendinnen. Het is ontzettend gezellig, een heel leuk gedoe. Ik vind het ontzettend fijn om te doen. En ik bof enorm dat mij dit nog zo goed afgaat."

GEWOON DOORGAAN Suringar is helemaal niet van plan om te stoppen met meedoen aan de Doornse avondvierdaagse. ,,Ik vind het ook dit jaar weer een feest om mee te doen en wat hebben we geboft met het weer. Gisteren hebben we tussen twee buien door gelopen en ook nu is het prachtig weer."

Of dit de laatste keer is dat Suringar meeloopt is helemaal niet gezegd. ,,Het is de laatste keer dat we met de klassen meelopen. Maar misschien gaan we volgend jaar wel individueel meelopen. Als mijn gezondheid dat toelaat kan dat natuurlijk prima."

advertentie
advertentie