Afbeelding
Marc Satijn

Half miljoen extra nodig voor sociale dorpsteams

3 juni 2019 om 14:52 lokaal

HEUVELRUG Om de basistaken goed te kunnen uitvoeren, hebben de sociale dorpsteams 20 procent meer personeel nodig. Dat blijkt uit informatie die burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad hebben gestuurd. Volgens berekeningen zou de noodzakelijke uitbreiding van de sociale dorpsteams maar liefst 5,5 ton per jaar kosten. Waar dat geld vandaan moet komen, is niet duidelijk.

Michiel Schaaij

ONDERBOUWEN Het college laat een maatschappelijke kosten-batenanalyse uitvoeren, om de extra uitgave te onderbouwen. Intussen vraagt wethouder Hans Waaldijk (Open) aan de Heuvelrugpolitiek om 75 duizend euro beschikbaar te stellen. Daarmee zou het aantal consulenten op ,,een minimum niveau" gebracht kunnen worden. Waaldijk zegt ervan uit te gaan dat die investering zich terugverdient.

KORTERE ZORG In de aangekondigde financiële analyse belooft Waaldijk onder meer te kijken naar mogelijkheden om te besparen op de zorgtaken van de gemeente. Voordat extra Wmo-voorzieningen worden goedgekeurd, zou bijvoorbeeld meer geappelleerd kunnen worden op de eigen kracht van inwoners. Ook afschalen en verkorten van zorg staan op het lijstje van mogelijke maatregelen.

ONDERZOEKEN Daarnaast lopen er in regionaal verband nog enkele andere onderzoeken naar de gemeentelijke zorgtaken. Zorgkosten zijn een belangrijke oorzaak van de huidige financiële problemen van Utrechtse Heuvelrug. In totaal maakt financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) dit jaar zo'n 3,5 miljoen euro over aan de sociale dorpsteams. Eerder kregen die al twee ton extra om extra jeugdconsulenten aan te kunnen stellen.

WORSTELEN Ondanks die uitgave zegt wethouder Waaldijk dat hij de dorpsteams nog steeds ziet ,,worstelen met de workload op zowel de jeugdhulp als de Wmo". Volgens Waaldijk bestaat het risico dat de zorgvraag van inwoners niet goed in beeld wordt gebracht en dat daardoor te snel zorg wordt ingezet. Ook zouden de sociale dorpsteams niet genoeg tijd krijgen om hun regierol goed op te pakken.

advertentie
advertentie