Afbeelding
Marco Magielse

'Glans & Roest uit WOI' in Museum Huis Doorn

3 juni 2019 om 14:19 lokaal

DOORN De tentoonstelling 'Glans & Roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat' is van 15 juni tot en met 22 september te zien in Museum Huis Doorn. Het is een tentoonstelling over het leven van de gewone soldaat aan het front in de Eerste Wereldoorlog en over Musée Romagne 14-18, vlakbij Verdun.

Vanaf 1976 struint Jean-Paul de Vries het gebied rondom Romagne-sous-Montfaucon af. Jean-Paul verzamelt alles wat er op de slagvelden en in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog achterbleef: helmen, schoenen, naamplaatjes, foto's van soldaten of hun familie, prikkeldraad, wapens, hulzen, borden, bestek, lege flessen etcetera. ,,De achtergelaten spullen vertellen vergeten verhalen van jonge mensen die veelal op het slagveld omkwamen. Het zijn verhalen die niemand meer kent en die het verleden zeldzaam tastbaar maken", schrijft Mueum Huis Doorn in een persbericht. 

Fotograaf Marco Magielse volgt de zoektochten van Jean-Paul de Vries en legt die vast in een fotocollectie waarvan een selectie in Huis Doorn te zien zal zijn. De Vries is zelf ook aanwezig in de vorm van een wassen beeld gemaakt door de kunstenaar Roy Villevoye.

Aan deze tentoonstelling wordt een bijdrage geleverd door de Kunstacademie AKV|St. Joost in 's-Hertogenbosch en Breda. Tweedejaars studenten van de studierichting Illustratie en Animatie maken ongeveer dertig animaties die het verhaal vertellen achter de voorwerpen uit Musée Romagne 14-18. Ook maken zijn infographics over deze objecten.

Meer informatie is te vinden op huisdoorn.nl.

advertentie
advertentie