De drie jubilarissen Annie Freen–Bode, Heleen Loef–Zandvliet en Dik Bakhuizen.
De drie jubilarissen Annie Freen–Bode, Heleen Loef–Zandvliet en Dik Bakhuizen. Hubert van Zanten

Leven lang eerste hulp bij ongelukken

31 mei 2019 om 11:26 lokaal

LEERSUM De EHBO-vereniging Leersum heeft drie jubilarissen in haar midden. Op de algemene ledenvergadering werden zij in het zonnetje gezet. Een delegatie van het regiobestuur kwam daarvoor speciaal over om de medailles uit te reiken.

Hubert van Zanten

De Leersum EHBO-vereniging bestaat al sinds 1935. Het is een redelijk kleine, maar wel zeer actieve vereniging. Op de drukbezochte algemene ledenvergadering werd er een moment stilgestaan bij de drie jubilarissen.

Voor twee van hen was het ook hun afscheid als actief lid van de vereniging, om deze reden zijn zij als erelid benoemd. Annie Freen–Bode was 38 jaar lang lid, zij is nu 88 en vond het tijd om te stoppen. Dik Bakhuizen was veertig jaar lid., hij is naast de EHBO ook actief bij de Doornsche IJsclub en zal dat blijven doen. De voorzitter Heleen Loef–Zandvliet werd ook in het zonnetje gezet, ook zij is veertig jaar lid. Correspondent Hubert van Zanten interviewde de preses.

TAMARINDE Loef werd geboren in Leersum. Haar opa had in 1951 het contractpension Bos- en Heidepark voor Indische repatrianten geopend, later zou dat Tamarinde gaan heten. Achter op het terrein stond een wit huis, hier woonden haar ouders. Haar ooms en tantes en opa en oma woonden ook op het terrein. Haar vader deed samen met haar oom het beheer. Toen Loef geboren werd legde haar moeder haar 's winters in het zonnetje buiten. Dat wekte nogal wat nieuwsgierigheid bij de Indische moeders, zij waren de tropische temperaturen gewend en vonden het veel te koud om een kind buiten te leggen. Momenteel heeft de 'Tijdlijn van Leersum' een tentoonstelling over Indische repatrianten in De Binder.

Als beheerder van Tamarinde maakte je natuurlijk het een en ander mee, kennis van EHBO is dan heel belangrijk. Loef haar ouders waren allebei lid van de EHBO en op haar zeventiende werd Loef ook lid.

De cursus van toen verschilde wel heel erg met nu, zo vertelt zij. ,,Toen ik de opleiding deed, hadden wij veel dikkere boekjes met veel meer onderwerpen. Het verbandmateriaal was ook anders. Als we toen een onderbeen moesten zwachtelen, moest dat volgens het visgraatpatroon. De instructeur kwam dan met een meetlat en als het niet kaarsrecht was moest het over. Nu is dat anders, nu is het ook goed als het maar steriel verbonden is."

LOTUS Naast haar werk als ambulancechauffeur is Loef ook als Lotusslachtoffer actief. Vijftien jaar lang heeft zij dat ook gedaan bij defensie. Tijdens de missie in Afghanistan had zij het toen extra druk. De medische troepen moesten ook getraind worden. Hiervoor ging Loef elke drie maanden een week naar Duitsland waar de training was. Zij werd dan geschminkt als een slachtoffer met een schotwond of van een explosie. Na een intensieve week was het ,,we weten niet meer wat we ze moeten voorzetten en dan is het goed". De veteranen vertelden haar later dat ze mede door deze oefening in een echte oorlogssituatie alles op de automatische piloot konden doen.

De afgelopen vier jaar is Loef voorzitter van de kleine maar gezellige vereniging in Leersum. De vereniging telt 35 leden die per jaar acht herhalingslessen krijgen, belangrijk om het EHBO-diploma geldig te houden. Maar er worden ook lessen ingevuld met de onderwerpen die de leden zelf ook interessant vinden. Zo komt er komend seizoen een les over de hulphond en wandelletsel komt aan bod. De leden van de vereniging helpen ook mee met enkele activiteiten. Zo waren zij met hun eigen caravan te zien bij de avondvierdaagse, maar ook binnenkort weer bij het Bloemencorso.

advertentie
advertentie