Fleetwood Mac in Nederland in 1968.
Fleetwood Mac in Nederland in 1968. Eigen foto

Fleetwood Mac tribute in De Binder

2 juni 2019 om 07:06 lokaal

LEERSUM Fleetwood Mac treedt maandag 10 juni op als afsluitende hoofdact op Pinkpop. Wat weinigen weten is dat zij vijftig jaar geleden in Leersum hun allereerste Nederlandse optreden hadden. Reden om komende zaterdag 1 juni een Tribute Avond te houden in De Binder.

Hubert van Zanten

Deze avond wordt georganiseerd door De Binder samen met de Muziekschool Leersum. Jeanine Roos van de Muziekschool Leersum vertelt dat zij een aantal goede collega-muzikanten uit de regio heeft gevonden. Al maanden oefenen zij samen om de grootste hits van Fleetwood Mac te kunnen spelen. De backing vocals worden gevormd door enkele leden van Prove-It. Eén van de gastoptredens zal verzorgd worden door het Leersumse popkoor By Heart. De DJ zal na afloop muziek van Fleetwood Mac en vergelijkbare bands draaien. Het belooft dus een weergaloze avond te worden.

WEERWOLF Op de plek waar nu De Binder staat, stond vroeger 'Boerderij 't Hof'. Toen die leeg kwam te staan zijn vier Leersumse jongens in 1967 een Beatclub begonnen. Over de naam hoefden zij niet lang na te denken, op de muur was de kop van een weerwolf aangebracht. Deze kop is na vele omzwervingen in de Leersumse brandweerkazerne terecht gekomen en daar nog te zien.

Rijk Meerbeek was één van die jongens. Hij studeerde toen aan de Kunstacademie en werkte bij de benzinepomp. Meerbeek was vooral als manager actief in de Weerwolf en had de contacten met de bands. The Golden Earring trad toen ook op in Leersum, met toen nog Frans Krassenburg als zanger. Meerbeek en Krassenburg bleven na het optreden contact houden en raakten bevriend. Toen Krassenburg stopte als zanger ging hij samenwerken met Paul Acket, de grootste impresario van Nederland. Vaak haalde Krassenburg Meerbeek in zijn grote Amerikaanse auto op van de benzinepomp en dan gingen zij samen ergens in Nederland naar interessante bands kijken. Hierdoor kwamen ook de grotere bands naar Leersum toe. De Weerwolf groeide uit tot een toonaangevend beatpodium in Nederland, te vergelijken met Paradiso in Amsterdam.

Mensen kwamen vanuit heel Nederland naar Leersum toe. Meerbeek vertelt hierover: ,,De busmaatschappij NBM zette acht extra lijndiensten in vanaf station Driebergen om de mensen te vervoeren. Ook de NS had vier extra treinen ingezet vanaf Utrecht. Zo druk was het soms."

FLEETWOOD MAC Vanwege het contact dat Meerbeek had met Acket werd het mogelijk dat Fleetwood Mac naar Leersum zou komen. Vrijdag 2 september 1968 zou het zover zijn. De paar duizend kaarten waren uitverkocht.

De band zou met twee Ford Transit bussen met de veerboot de Noordzee oversteken. Maar de boot lag vast in de haven. Het was stormachtig weer en de bezoekers die van heinde en verre kwamen en half doorweekt waren kregen te horen dat het optreden niet door ging. Ze konden kiezen of hun geld terug of de volgende dag terug komen. De Utrechtse band SE66 die het voorprogramma zou verzorgen speelde wel. De bezoekers hadden alsnog een leuke avond en op zaterdag speelde Fleetwood Mac de sterren van de hemel.

De volgende dag heeft Fleetwood Mac in dezelfde kleren en met dezelfde gitaren een clip opgenomen van hun nummer 'Need Your Love So Bad'. Dit nummer werd aan het einde van dezelfde maand hun eerste grote hit in Nederland.

Zaterdag 1 juni zal Meerbeek in De Binder zijn om iets te proeven van zijn geschiedenis van 'De Weerwolf' en Leersum.

Afbeelding
advertentie
advertentie