Nala knuffelt graag met Annet. Nu nog de schattigste pup, later hopelijk een waardevolle therapiehond.
Nala knuffelt graag met Annet. Nu nog de schattigste pup, later hopelijk een waardevolle therapiehond. Koeching

Open boerderijdag bij Borreveld

lokaal

AMERONGEN Aan de Lekdijk, vanuit Amerongen net voor het stuwencomplex, ligt de oude boerderij Borreveld. Er wordt al sinds 1842 geboerd en vanaf 1900 door de familie Lekkerkerker. Boer Jan bestiert het bedrijf met 130 melkkoeien en zeventig stuks jongvee en zijn vrouw Annet heeft een bedrijf in kinder- en jeugdtherapie, waarbij ze gebruik maakt van de verschillende dieren op de boerderij. Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, is er open dag.

Wilco Willemse

De gezinshond Kaya begroet je vrolijk als je de boerderij binnenstapt. Boer Jan is op aan het werk met de koeien en Annet heeft haar praktijkruimtes in de boerderij. Met een team van zeven therapeuten worden kinderen en hun ouders begeleidt. Op een bijzondere manier, gebruikmakend van de energie van het boerenbestaan en de dieren die daar bij horen.

Annet: ,,Zelf groeide ik op op de boerderij en wist al vroeg dat dieren op mij een bijzonder effect hadden. Ook als je een hond of een kat hebt, zul je merken dat ze gevoelig zijn voor de energie in je gezin. Daar maken we hier dankbaar gebruik van. Dieren oordelen niet en zijn onvoorwaardelijk met je verbonden."

BOERDERIJEDUCATIE In 2011 begon Annet haar bedrijf Koeching: ,,Voor die tijd deden we op Borreveld al veel aan boerderijeducatie. Daar zagen we het effect van dieren op kinderen. Leraren herkenden soms hun eigen probleemleerlingen niet als ze in de stal een kalfje stonden te knuffelen. De stoerste jongens veranderen echt als ze een kuikentje vast hebben. Het besef wat ik wilde, kwam toen onze jongste zoon therapie nodig had. Praten over wat hij voelde was lastig en in het 'gewone' circuit vonden we niet wat nodig was. Ik kende therapie met dieren en ben me gaan verdiepen. Nu hebben we een prachtig bedrijf waar we op dit moment zo'n tachtig jongeren helpen."

SYSTEMISCH Jongeren komen met hun ouders. Annet: ,,Het probleem ligt bijna nooit alleen bij het kind. We werken hier systemisch, dat wil zeggen met het hele gezin. De hulpvraag is vaak voor het kind, maar niet zelden zijn onderliggende trauma's van ouders of andere gezinsleden de kern. Met de verschillende specialismen van ons team pakken we die gezinscasus dan op en de dieren helpen ons daarbij."

Bij Koeching zijn verschillende therapiedieren. Ezels, paarden, schapen, koeien en gezinshond Kaya.

,,De dieren houden ons een spiegel voor, reageren op onze energie," vertelt Annet. ,,In een sessie lopen we de zandbak in en zetten het hek open. En dan komt vanzelf het dier naar ons toe gelopen die het best in de situatie past. Zo slaat Kaya aan bij gezinnen die met verlies van een kind te maken hebben gehad, ook bij abortus en miskramen. Dat weten we dan soms al voor ouders ons dat vertellen. Heel waardevol om daar dan mee aan de slag te gaan."

PUPS Kaya heeft het deze dagen extra druk. Zes weken geleden kreeg ze tien gezonde pups.

Annet: ,,We wilden heel graag een nestje van haar. Ze is zo'n goeie hond en we wilden graag een extra therapiehond. We hebben Nala uitgekozen om te houden, met haar was meteen de klik. De andere pups komen ook goed terecht, zo worden er twee opgeleid als hulphond."

De open dag is op donderdag 30 mei van 10.00 tot 16.00 uur. Er doen zeven boerderijen mee en er is een fietsroute langs deze bedrijven. Op Borreveld staat koffie, limonade en lekkers klaar en kunnen kinderen knutselen, is er een fotospeurtocht en een strobad.

Kijk ook eens op www.krommerijnboertenteeltbewust.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide 27 sep, 07:06
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28