De dierenambulance is blij met de statiegelddonaties. Fred Fiechter en Brenda Hagers ontvangen cheque van Tom van Schaick.
De dierenambulance is blij met de statiegelddonaties. Fred Fiechter en Brenda Hagers ontvangen cheque van Tom van Schaick. Monique José Timmermans

'Mooie club vrijwilligers bij elkaar'

20 mei 2019 om 06:52 lokaal

MAARN De Maarnse vrijwilligers voor de Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. Brenda Hagers en Fred Fiechter hebben uit handen van Tom van Schaick van Plus Supermarkt een cheque in ontvangst genomen. Het geld is bijeengebracht dankzij klanten die bij inlevering van flessen het statiegeld hebben gedoneerd aan de Dierenambulance. ,,Veel dank hiervoor, het zijn deze initiatieven waardoor we de kosten die je onvermijdelijk maakt, kunnen voldoen.''

Monique José Timmermans

De Dierenambulance Woudenberg e.o. is een florerende afdeling van de landelijke organisatie. Met dertig vrijwilligers waarvan ongeveer de helft ook als chauffeur dienstdoet, kunnen ze hun taak 24 uur per dag 7 dagen per week vervullen. ,,En zo komt het dat we ook in buurgemeenten in actie komen. Zoals vanmorgen vroeg toen we gebeld zijn door een leerkracht van De Kameleon in Doorn die een futloze duif op het schoolplein heeft aangetroffen. Hij heeft de duif veilig en rustig weggezet in een doos."

VOGELS Goed gehandeld meent Fiechter: ,,De duif is wellicht ergens tegenaan gevlogen en heeft behoefte aan rust, zonder mensen eromheen. Dan komen de vogels vaak wel bij. In dit geval nog niet, dus na dit gesprek rijden we er langs." Volgens de vrijwilligers wordt voor vogels het meest gebeld naar de Dierenambulance. Zeker in het voorjaar als de jonge vogels leren uitvliegen.

,,Mensen schrikken vaak als ze een jonge vogel op de grond zien zitten. Dat ziet er vrij hulpeloos uit, maar is de natuur", vertelt Brenda Hagers. ,,Als de jonkies opgroeien en te groot worden voor het nest is het tijd voor de volgende fase in de opvoeding. Op de grond met vader en moeder in de buurt. Die zijn alleen niet altijd zichtbaar. Je kunt als je het niet vertrouwt hooguit het vogeltje onder een struik zetten, verder doet de natuur zijn werk."

KATTEN] Voor katten rukt de dierenambulance ook vaak uit. ,,Katten zijn heel zelfstandige dieren. Een kat in de bebouwde kom die er verzorgd uitziet, gaat vrijwel altijd terug naar huis. Daar waar het eten en de verzorging vandaan komen. Dus is het zaak om loslopende katten niet binnen te halen of te voeren, dan heeft het beest geen reden om naar zijn eigen huis terug te gaan." Ook de kat in de boom komt er negen van de tien keer zelf uit. ,,Het is de stress van mensen die onder de boom staan kijken of de kat eruit proberen te lokken, die er voor zorgt dat het beest blijft zitten."

NIEUWE BUS Het zijn geruststellende woorden, maar ze maken de Dierenambulance zeker niet overbodig. ,,We rijden zo'n 40.000 km per jaar in de buurt. En dat betekent dat we iedere 6 à 7 jaar een nieuwe bus nodig hebben." Begin dit jaar is een nieuwe bus in gebruik genomen dankzij diverse fondsen en sponsors. ,,Wij hebben een mooie club vrijwilligers bij elkaar, die behalve hun hulp aan dieren ook hun ervaring en kennis op andere gebieden inbrengen. Zo heeft onze voorzitter een technische achtergrond, waardoor hij veel van de specifieke inrichting van de bus heeft gebouwd."

CHIPPEN Kennis van zaken hebben de vrijwilligers dankzij de cursus EHBO bij dieren die ze volgen bij dierenartsen. ,,Belangrijk want een dier in nood verdedigt zich en een gewond dier moet je goed oppakken." Een tip voor honden en katten bezitters hebben Hagens en Fiechter ook. ,,Laat het huisdier chippen en registreer de chip. Pas na registratie kunnen we de eigenaar terugvinden aan de hand van de chipgegevens."

De laatste week van mei is de collecteweek voor de Stichting Dierenambulance. Dan komen de vrijwilligers langs zoveel mogelijk deuren en zij staan bij de Plus. Dankzij giften kunnen zij het werk dat ze met zoveel overgave doen voortzetten.

Kijk voor meer informatie op dierenambulancewoudenberg.nl

advertentie
advertentie