Afbeelding
Hubert van Zanten

Nextdoor groeit snel in Leersum

lokaal

LEERSUM Toen MijnBuurtWelzijn onlangs noodgedwongen stopte, leek er een gat te vallen in de behoefte om mensen in de eigen buurt met elkaar in contact te brengen. Onbekend voor sommigen bleek er al die tijd al een alternatief te zijn.

Hubert van Zanten

Toen Arjan Kindermans vier jaar geleden in Leersum kwam wonen kende hij er nog niemand. Hij zocht toen naar een manier om makkelijk in contact te komen met zijn buurtgenoten. In de appstore vond hij toen de app Nextdoor. Daarna is het als een balletje gaan rollen en inmiddels zijn er 336 Leersumers actief en het aantal groeit nog elke dag. De laatste twee weken zijn er al vijftien mensen lid geworden.

Achteraf bleek Leersum een van de eerste 'buurten' te zijn die actief waren op Nextdoor. De app startte in Nederland in februari 2016. Omdat de app gericht is op groeien, bleek het ook heel makkelijk om te starten. Per post kregen de eerste buurtgenoten een uitnodiging en als een sneeuwbal breidde het toen uit.

,,Lollig vond ik dat bij mijn verbouwing de overgebleven isolatieplaten in één uur weg waren", vertelt Kindermans, die stelt dat de marktplaatsfunctie een belangrijke rol speelt in de app.

WHATSAPP In Leersum zijn er ook diverse WhatsApp Buurtpreventie-groepen actief. Die hebben een heel andere taak. Hier waarschuwen buren elkaar als zij iets verdachts zien. Maar toen maandagochtend op de Nieuwe Steeg een hond losliep en dit gemeld werd in een WhatsApp Buurtpreventie groep werd de discussie al snel beëindigd. De groep is bedoeld ter preventie van misdaad of het melden daarvan. ,, Een typisch voorbeeld van waar Nextdoor wel voor bedoeld is", aldus Kindermans.

Hij vervolgt: ,,Niet alle berichten zijn welkom in de groep. Zo was er ooit iemand die elke dag 'Hallo' zei in de app. Dat heeft wel enkele leden gekost. Nadat enkelen deze persoon er netjes op aan hadden gesproken, hield het op."

MIJNBUURTWELZIJN Ongeveer drie jaar geleden startte de gemeente Utrechtse Heuvelrug met het digitale platform MijnBuurtWelzijn. Dit platform was gericht op het betrekken, verbinden en ondersteunen van bewoners en organisaties om de leefbaarheid in hun buurt te vergroten. Om dit te doen werd er samengewerkt met onder andere het Dorpsnetwerk.

Toch kwam het platform nooit van de grond. Er waren te weinig deelnemers en het was meer gericht op de hele gemeente dan op de verschillende plaatsen. MijnBuurtWelzijn stopte vorige maand definitief en de gemeente nam zijn verlies van 37.000 euro.

De rol die MijnBuurtWelzijn had zou Nextdoor ook kunnen vervullen. ,,Er zijn al veel meer leden. Het is nu alleen nu nog niet mogelijk voor bedrijven en organisaties om lid te worden, hier wordt aan gewerkt. Voor bestuursleden of andere belanghebbenden is het wel mogelijk om een evenement aan te maken. In Leersum staan er nu nog niet veel evenementen aangekondigd."

VEILIGHEID Kindermans: ,,Een kanttekening is wel dat Nextdoor net als Facebook en WhatsApp een Amerikaans bedrijf is. De gegevens van de deelnemers staan dus ook op Amerikaanse servers. In 2010 is het bedrijf begonnen en toen er 210 miljoen dollar aan groeigeld was opgehaald bij de investeerders richtte men zich op het buitenland. Het eerste land van keuze was Nederland. Net als Facebook en WhatsApp is alles gratis. Er is geen reclame te zien. Maar uiteindelijk zullen de investeerders hun geld willen zien groeien. Hoe zij dat willen doen zal moeten blijken."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28