Paul Blom, Jolande Baudet en Paul van Leeuwen van Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug met Marianne Thieme.
Paul Blom, Jolande Baudet en Paul van Leeuwen van Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug met Marianne Thieme. Edith Hazelzet

'Dit debat moet worden gevoerd'

lokaal

DRIEBERGEN Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Tweede Kamer, was maandagavond te gast in Driebergen ter promotie van haar nieuwste boek 'Groeiend verzet'. De werkgroep PvdD Utrechtse Heuvelrug nam de gelegenheid te baat hun politiek leider te ontmoeten. Thiemes belangrijkste boodschap: 'Houd hoop. Ook al gaat het langzaam, er vinden wel degelijk veranderingen plaats.'

Edith Hazelzet

'Groeiend verzet' geeft een tussenstand in het bestaan van de Partij voor de Dieren. Van de oprichting in 2002, de moeilijke start in de Tweede Kamer tot de huidige internationale navolging. In 20 landen bestaat inmiddels een soortgelijke partij, en samen doen 11 hiervan mee aan de komende Europese verkiezingen onder de naam 'Animal Politics EU'.

[AANJAGERS] In boekhandel Jacques Baas bracht Marianne Thieme de begindagen in herinnering. Hoongelach, gesis en toegekeerde ruggen waren haar deel, toen zij als net verkozen fractievoorzitter in de Tweede Kamer het woord nam: ,,We waren verbijsterd, we wisten niet waar we terecht waren gekomen." Dat zij gezien werden als single issue partij heeft Thieme altijd vreemd gevonden. ,,Kijk voorbij onze naam, en je ontdekt onze planeetbrede visie voor dier en mens."

Aan de Haagse mores is zij inmiddels gewend, al past ze ervoor om eraan mee te doen: ,,Wij bedrijven politiek vanuit onze idealen, ons geweten en gevoel, onze overtuiging en visie. We beschouwen onszelf als aanjagers en je ziet dat dat werkt. Nog voordat wij zitting namen, zetten andere partijen ineens dieren in hun programma's. Ook houden wij hen scherp. Als GroenLinks schermt met de totstandkoming van de klimaatwet, dan houden wij de kamer voor dat deze door alle onderhandelingen in de coalitie volkomen is uitgekleed ten opzichte van het originele voorstel."

[TASTBAAR] Ook onconventionele acties van de Partij voor de Dieren worden in het boek in herinnering gebracht. ,,In 2013 wilde Staatsbosbeheer uit bezuinigingsoverwegingen natuur verkopen. Wij startten toen een 'woudfundingsactie' en kochten een gebied vrij van tien hectare in het Twentse Daarle. We zijn daarmee de enige politieke partij die een natuurgebied beheert en beschermt."

Dit soort initiatieven maken volgens haar zichtbaar dat het echt anders kan. ,,Veel mensen voelen zich machteloos in deze weerbarstige samenleving. Maar deze is het gevolg van keuzes, en je kunt andere keuzes maken - en niet alleen eens in de vier jaar in het stemhokje. Met zo'n actie maak je zichtbaar dat er veranderingen plaatsvinden. Je maakt het aantrekkelijk om je bij zoiets tastbaars aan te sluiten." Op mijnnatuur.nl is nog steeds natuur per vierkante meter te verkrijgen.

[HOOP] Thieme is trots op wat de partij tot nu toe bereikte: ,,Ook op het persoonlijke vlak: dat ik als vrouwelijke activist in een door mannen geregeerde wereld overeind ben gebleven. Dat we mensen inspireren om in hun eigen leven het verschil te maken in hun directe omgeving." Dat illustreert ook meteen het verschil tussen macht en invloed volgens Thieme: ,,We hebben als kleine partij een grote missie, en deze wordt steeds breder opgepikt. Daardoor houd je hoop."

Het samen vieren van tussentijds behaalde resultaten, geeft haar de energie om door te gaan. Marianne Thieme las maandagavond een aantal passages voor uit haar boek, waaronder een citaat uit een toespraak van Theodore Roosevelt uit 1910: ,,Ik zie mezelf als 'The woman in the arena'. In plaats van aan de kant te blijven staan, probeer ik het tenminste, ook al lukt het soms wel en soms niet." Ook voorbeelden van individuen zoals Rosa Parks inspireren haar: ,,Zonder dat zij het wist stond ze aan de wieg van veranderingen. Niet je eigen belang centraal stellen is voor mij 'het nieuwe normaal'."

[ADVIES] Gevraagd naar een reactie op de voorgestelde bezuinigingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, reageert Thieme: ,,Wij waren tegen de decentralisatie van de zorg, met de daarbij behorende bezuiniging. Nu we een paar jaar verder zijn, zie je de gevolgen in de praktijk. Ik ben bang dat gemeentelijke colleges meestal niet durven te protesteren tegen het beleid van hun landelijke partijen, en daarom kiezen voor bezuinigingen ten koste van hun eigen gemeente. Toch zal dit debat gevoerd moeten worden. Maar dan niet op de gangbare technocratische manier waarin de cijfers regeren en iedereen zich erbij neerlegt, maar vanuit de idealen waarvoor je wilt staan."

[ZAAI-FIETSTOCHT] Op maandag 22 april, de landelijke zaaidag van de Bijenstichting, fietst de werkgroep PvdD UH in vier uur van Overberg naar Driebergen. Onderweg worden zaadjes verspreid, zodat met meer bloemen het leefgebied van bijen lokaal vergroot wordt. Wie zin heeft om op tweede paasdag een stukje mee te fietsen en het bijenlint in te zaaien, kan aansluiten in elk dorp. Aanmelden kan via utrechtseheuvelrug@partijvoordedieren.nl.

Tijdens de lezing las Marianne Thieme een aantal passages voor uit haar boek 'Groeiend verzet'.
Marianne Thieme greep het signeren aan om gesprekjes te voeren met de bezoekers.
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30