Samen werken aan droomdekentjes in de Cantina.
Samen werken aan droomdekentjes in de Cantina. Corina Blommendaal

Kleurig dekentje voor zieke kinderen

10 april 2019 om 07:07 lokaal

DOORN Als kinderen ziek zijn of in een moeilijke situatie zitten, kan een kleurig en zacht dekentje letterlijk vreugde maar ook veiligheid brengen. Dit is de insteek van de Regenboogboomstichting in Soest, die ieder jaar duizenden droomdekentjes verstuurt door het hele land. Deze dekentjes worden gemaakt door vrijwilligers, zoals deelnemers aan het Doornse Handwerkcafé.

Corina Blommendaal

Op een grote tafel liggen alle lapjes die gemaakt zijn, klaar om dekens van te maken. Als je al die kleurige, gebreide en gehaakte lapjes alleen al ziet word je al vrolijk. Laat staan dat je als kind een eigen dekentje hiervan krijgt dat helemaal alleen voor jou is. Een dekentje, dat je lekker om je heen kunt slaan of om onder te verstoppen en overal mee naar toe kunt nemen.

DROOM Dit is precies de insteek van de Regenboogboomstichting, die al 25 jaar geleden dit idee naar Nederland haalde. ,,Dit idee komt voort uit een droom van een meisje uit Amerika met leukemie, dat als droom had dat je in een soort regenboogbos in een fantasiewereld terecht kwam", vertelt Sylvia Doelman, vrijwilliger bij deze Stichting. ,,De insteek is dat je als kind in al je problemen even de wereld om je heen kunt vergeten."

Een kind dat het moeilijk heeft, krijgt dankzij zo'n kleurig dekentje een opsteker. ,,Je kunt het haast vergelijken met een knuffelbeer", vertelt Corrie Bos, de coördinator van Breien voor goede doelen in de Cantina in Doorn. ,,Dan gaat het even niet over ziek of verdrietig zijn maar over de vreugde, warmte en veiligheid die het dekentje brengt."

HET HELE LAND DOOR De Regenboogboom-stichting maakt aan ieder dekentje een label met een naam en een adres, zodat ze goed gevolgd kunnen worden. ,,Kinderen weten waar hun dekentje vandaan komt maar ook degene die het dekentje gemaakt heeft, hoort dat dit naar een ziek kind of een kind in andere moeilijke omstandigheden is gegaan", vertelt Doelman. ,,De kwaliteit is zeker belangrijk, want je kunt geen dekentjes leveren met gaten erin of die bijvoorbeeld niet goed gestikt zijn", benadrukt Doelman. ,,Dan zijn ze na één keer wassen kapot en dat is niet de bedoeling."

Inmiddels zijn er duizenden vrijwilligers in Nederland die meewerken aan het maken van deze dekentjes. ,,Dit gebeurt individueel maar ook in groepen, op speciale maakdagen of op welk moment dan ook maar. Het kan met breien, haken of quilten worden gedaan. We hebben er een prachtige en professionele organisatie van gemaakt die ervoor zorgt dat de dekentjes aangevraagd en verstuurd kunnen worden."

MEEDOEN Corrie Bos hoorde een oproep op de radio van de Quiltgroep in De Meern, die op zoek was naar lapjes. Ze besloot te bellen en is gaan kijken hoe deze groep met het maken van dekens bezig was. ,,Daar werden ook echt de dekens volgens de gestelde eisen in elkaar gezet", vertelt Bos. ,,Ik was daar zo van onder de indruk dat ik besloot in Doorn te kijken of vanuit het al bestaande Handwerkcafé op woensdag belangstelling was om deze dekentjes te maken. Inmiddels ben ik sinds kort met een klein groepje dames gestart op maandag van 14.00 tot 16.00 uur onder het motto 'Breien voor goede doelen'. Als zich daar meer mensen bij aan willen sluiten, zijn ze van harte welkom. Wat heel fijn is, is dat er veel wol gedoneerd wordt dus we hebben een kast vol wol."

De dames die mee breien en -haken doen dit vanuit hun belangstelling, vakgebied als handwerklerares, voor de gezelligheid en uiteraard om een bijdrage te leveren aan het goede doel.

Meer informatie op www.regenboogboom.nl

advertentie
advertentie