Afbeelding
Jeroen van der Meyde

Gemeentebode bij huwelijken komt niet terug

8 april 2019 om 12:58 lokaal

HEUVELRUG Een poging van D66 en BVH om het schrappen van de gemeentebode bij huwelijken terug te draaien, is gestrand in de gemeenteraad. De twee liberale oppositiepartijen, die de laatste tijd steeds vaker samen optrekken in hun kritiek op collegebesluiten, kregen afgelopen donderdag onvoldoende steun voor hun motie.

Michiel Schaaij

ONTSTEMD Heuvelrugse trouwambtenaren zijn ontstemd dat wethouder Hans Waaldijk (Open) sinds begin dit jaar geen gemeentebodes meer beschikbaar stelt. Tijdens plechtigheden buiten het Doornse cultuurhuis kan dat volgens een aantal buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (BABSen) tot problemen leiden.

BOZE EX Fractieleider Sybe Streekstra van BVH Lokaal wees er in het debat over de kwestie op, dat de plaats van de huwelijksvoltrekking voor de duur van de ceremonie openbaar terrein is. Bij grote gezelschappen of bij een ordeverstoring door een boze ex-partner, moeten trouwambtenaren volgens Streekstra een beroep kunnen blijven doen op hulp en bijstand door de beëdigde gemeentebode.

GEVOELIG Ook D66-leider Karin Oyevaar vindt het afschaffen van de bodedienst bij externe huwelijken geen goed besluit. Zij wilde de BABSen zelf laten beoordelen in welke gevallen de aanwezigheid van de bode noodzakelijk is. Als trouwambtenaar kunnen zij immers het beste inschatten hoe gevoelig de situatie rondom een huwelijksvoltrekking kan zijn.

AANPASSING Om een zo groot mogelijke steun voor hun motie binnen te hengelen, kwamen de indieners tot twee keer toe met een aanpassing van de tekst. Veel mocht dat niet baten. De steun bleef beperkt tot drie leden van de CDA-fractie, die in het schrappen van de bode een verarming van de huwelijksdag zagen en daarom mee stemden met de oppositie.

TWEESPALT Wat niet hielp om de motie over de streep te trekken, was de onderlinge verdeeldheid bij de trouwambtenaren. VVD-raadslid Judith van Roij sprak in dat verband zelfs over ,,een tweespalt binnen de BABSen". Bovendien wees Van Roij erop, dat een aantal praktische bezwaren van de trouwambtenaren inmiddels zijn weggenomen door maatregelen.

CALAMITEITEN Verder zouden de grootste externe huwelijkslocaties volgens Van Roij geen problemen hebben met het wegvallen van de bode. Op de meeste locaties lopen eigen BHV'ers rond die bij calamiteiten te hulp kunnen schieten. En zonder de aanwezigheid van een gemeentebode krijgen die locaties meer flexibiliteit bij het aanbieden van en inplannen van huwelijksceremonies.

advertentie
advertentie