Afbeelding
..

Flink gesteggel om 't Berghuis

lokaal

AMERONGEN Vorige week verscheen er een petitie online met als titel 'Het Berghuis moet blijven'. Michiel Malotaux, vaste gast van het pannenkoekenhuis aan de voet van de Amerongse Berg, zette de petitie online. Daarin wordt gesteld dat Utrechts Landschap het historische pand zouden willen slopen om er een moderne uitstalling te realiseren. Dat zou onwenselijk zijn omdat daarmee een authentieke en gastvrije locatie verloren zou gaan. Inmiddels tekenden bijna 1.700 mensen de petitie.

Wilco Willemse

Volgens Malotaux zou er met de sloop een einde komen aan de laagdrempelige locatie, waar elke wandelaar, fietser, hond en paard welkom is: ,,'t Berghuis moet blijven zoals het is. Een unieke plek in het bos waar het fijn bijkomen is van een wandeling of fietstocht. Ook ouders met kinderen komen er graag vanwege de speeltuin en het klimparcours. Je kunt hier even snel douchen of de modder van je fiets spuiten. Je kunt je paard hier parkeren en de pannenkoeken zijn heerlijk."

UTRECHTS LANDSCHAP Utrechts Landschap reageert al snel op de petitie met de mededeling dat van sloop geen sprake is. Hoofd Publiek en Relatie van Utrechts Landschap is Marije Holleman: ,,Van de stelling in de petitie klopt niks. We willen het pand helemaal niet slopen, we willen het juist behouden en duurzamer en kwalitatief beter maken. Wel is er een einde gekomen aan de erfpachtovereenkomst en die willen we niet verlengen met de huidige horeca-uitbater. Reden daarvoor is dat de huidige exploitant haar afspraken niet nakomt en we geen goeie samenwerking hebben."

ERFPACHT De huidige exploitant en eigenaar van het pand is Stella Heinen. Volgens haar speelt er iets heel anders. ,,Dit pand en het bedrijf zijn al meer dan vijftien jaar van mij. De grond eronder is van Utrechts Landschap en daar rust een erfpachtconstructie op. Er is me steeds voorgehouden dat ik na afloop van het contract, 30 oktober 2018, verlenging zou krijgen."

Heinen vervolgt: ,,Volgens Utrechts Landschap zijn die toezeggingen nu niks meer waard. Zij mogen het contract beëindigen en dat proberen ze dus ook. Het excuus wat ze gebruiken is onzinnig. Ik ben ondernemer, als ik mijn zaakjes niet op orde zou hebben, kwam hier niemand. Kom op een mooie zondag maar eens kijken, het zit hier dan stampvol."

STROP Volgens Heinen is het een kwestie van geld: ,,In datzelfde contract staat dat ik recht heb op 275.000 euro bij vertrek, dat is een schijntje vergeleken bij de werkelijke waarde. Ik heb biedingen van anderhalf miljoen euro gehad. Als Utrechts Landschap haar zin krijgt, zit ik met een enorme financiële strop en strijken zij de winst op."

ONDUIDELIJKHEDEN Vorig jaar kwam het SBS6 programma 'Mr. Frank Visser rijdt visite' langs voor juridisch advies. Hij deed een aantal vreemde ontdekkingen in het contract en de correspondentie tussen Heinen en het Utrechts Landschap. Volgens hem zijn er veel onduidelijkheden in het contract en wijkt het af van wat gebruikelijk is.

Heinen: ,,Ik kreeg het advies het voor de rechter te brengen en dat gaat nu ook gebeuren op 21 maart. Ik hoop dat de rechter inziet dat het contract niet eerlijk is. Alles wat ik wil is hier gewoon verdergaan met mijn bedrijf. Volgens Mr. Frank Visser zou Utrechts Landschap ten minste met mij in onderhandeling moeten treden voor een nieuw contract. En als het hele feest niet doorgaat, dan toch minstens de herbouwwaarde te vergoeden en niet de genoemde 275.000 euro."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48