Basisschool Meander kreeg maandag als eerste school het nieuwe boekje van Sjors Sportief en Sjors Creatief uitgereikt.
Basisschool Meander kreeg maandag als eerste school het nieuwe boekje van Sjors Sportief en Sjors Creatief uitgereikt. Victor Schutijser

'Ruik ook eens aan een andere activiteit'

8 maart 2019 om 07:15 lokaal

HEUVELRUG Basisschool Meander in Leersum kreeg maandag als eerste school het nieuwe boekje van Sjors Sportief en Sjors Creatief uitgereikt van wethouder Chantal Broekhuis, wethouder Sport van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het boekje staat vol met sport en creatieve activiteiten waar kinderen gratis of voor een klein bedrag een proefles kunnen doen. Doel is om kinderen kennis te laten maken met nieuwe activiteiten en zo langer aan het bewegen te houden.

Victor Schutijser

Het doel is om kinderen aan het bewegen te houden. ,,Sjors Sportief/Creatief is er om een verbinding te leggen tussen jeugd, onderwijs en sport. Het aantal speelmomenten loopt achteruit, dat is iets wat bij deze tijd hoort. Het is wel belangrijk om veel te bewegen. We stimuleren dat door met dit boekje een overzicht te geven waar je laagdrempelig kennis kan maken met nieuwe activiteiten", vertelt Broekhuis.

NIEUWE VRIENDEN ,,Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, je leert ook sociale vaardigheden en je maakt nieuwe vrienden. Er is voor iedereen wel wat leuks te vinden", weet Broekhuis. ,,Onze gemeente doet het al heel goed op het gebied van bewegen en dat willen we graag zo houden", voegt Broekhuis toe.

Naast het sportaanbod staan er ook veel creatieve activiteiten en workshops in het boekje. ,,Het is belangrijk om creatief te zijn, want dat houdt je geest open", weet Hans Waaldijk, wethouder Cultuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,De problemen van alledag kun je vaak oplossen door creatief te zijn. Daarnaast stimuleert het ook de fantasie en het maakt het leven gewoon kleurrijker", zegt Waaldijk.

BEWEGEN Een van de mensen die het boekje heeft samengesteld is John van Hoeven van Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond. ,,We organiseren activiteiten om lekker in beweging te blijven, voor alle leeftijden. Ook ondersteunen we scholen en zorgen voor bewegen op recept", vertelt Van Hoeven.

Het boekje Sjors Sportief/Creatief geeft een mooi overzicht van verschillende dingen die je kunt doen. ,,We nodigen je uit om eens kennis te maken bij iets dat je nog nooit gedaan hebt. Je kunt bijvoorbeeld een workshop 3D-printen doen, of doe eens een keer mee aan een bootcamp", stelt Van Hoeven voor.

LANGER De beweegcijfers op de Heuvelrug staan er goed voor. ,,Over het algemeen zijn de kinderen tot en met 12 jaar goed in beweging. Daarna zakt het wat af. Door verschillende dingen te proberen en eens iets anders te gaan doen, hopen we de kinderen te stimuleren langer te blijven sporten", zegt Van Hoeven.

Om het aanbod van verschillende sporten en culturele activiteiten in beeld te brengen is er dit jaar voor het eerst een promotiefilm gemaakt voor Sjors Sportief en Sjors Creatief. In het filmpje van één minuut komen allerlei sporten en activiteiten voorbij waaraan je mee kunt doen op de Heuvelrug. In het boekje vind je waar in de buurt die activiteiten te doen zijn en hoe je je kan aanmelden. Naast een korte toespraak van de wethouder en het filmpje werd bij de lancering ook een beweegactiviteit gegeven. De hele school ging los onder begeleiding van juf Helma van Zenner Dans in Leersum.

WEDSTRIJD Voor het ontwerp van de voorpagina van het Sjors Sportief boekje is een wedstrijd uitgeschreven. De winnaar is Stine Hulster van basisschool De Wijngaard in Doorn. Het inschrijven voor de proeflessen kan al vanaf donderdag 7 maart om 15:00 uur. Het opgeven kan via de website www.sjorssportief.nl en via de app.

advertentie
advertentie