Van links naar rechts de boswachters Hetty Krouwel, Paul Goudswaard en Rien Thomassen in het Kaapse bos waar ze rondleidingen geven.
Van links naar rechts de boswachters Hetty Krouwel, Paul Goudswaard en Rien Thomassen in het Kaapse bos waar ze rondleidingen geven. Corina Blommendaal

Op ontdekking met boswachters

3 maart 2019 om 07:07 lokaal

DOORN Utrechtse Heuvelrug heeft een lange bewoningsgeschiedenis. De oudste sporen van menselijke activiteiten gaan terug tot verder dan 30.000 jaar geleden. De gunstige condities van de Heuvelrug en de flanken hebben door de tijd heen een grote aantrekkingskracht uitgeoefend.

Corina Blommendaal

Dit gebied en met name de Kaapse Bossen zijn rijk aan cultuurhistorie. Ook de vele archeologische sporen getuigen nog van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Kaapse Bossen in de laatste twee ijstijden.

Hetty Krouwel is vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten en coördinator van het Promotieteam Kaapse Bossen, Paul Goudswaard en Rien Thomassen zijn beiden vrijwillig boswachter bij het Promotieteam Kaapse Bossen en gespecialiseerd gids voor cultuurhistorie en archeologie.

MIDDELEEUWEN Paul vertelt over de vele karrensporen uit de late middeleeuwen, de eeuwenoude bos- en akkerwallen die de schapen uit akkers en jonge bosaanplant moesten houden, de grafheuvels waar vanaf 2850 v. Chr. de meer invloedrijke mensen werden begraven, de overblijfselen van oude uitkijktorens en de historische paden waarlangs mensen eeuwenlang kilometers aflegden naar de kerk, van dorp naar dorp.

Ze weten veel over de Kaapse Bossen en kunnen er interessante verhalen over vertellen. Paul: ,,Er zijn zoveel dingen die je als je er 'gewoon' wandelt, niet ziet. Als je deze informatie kent, kijk en beleef je in het vervolg dit bos heel anders."

IJSTIJD De prachtige waargebeurde verhalen brengen de bossen tot leven. Je ziet voor je hoe de mensen zich eeuwen en millennia terug verplaatsten, ver voordat wij geboren werden. Welke invloed de ijstijd heeft gehad, tot hoever toen de rivieren kwamen. Welke boomsoorten er na de ijstijd geleidelijk terugkeerden en wanneer er bomen zijn aangeplant en waarom.

In 2018 is er door dit team veel onderzoek gedaan naar deze wat minder bekende maar volop aanwezige cultuurhistorische- en archeologische aspecten. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe excursie onder bovengenoemde titel.

BELANGSTELLING Hetty verwijst naar de grote belangstelling: ,,Intussen hebben we al meer dan drie interne presentaties en excursie gehouden. Voor de leden van verschillende verenigingen hebben we presentaties en excursies georganiseerd, Deze succesvolle pilots brengen ons ertoe om nu het brede publiek en historische verenigingen te interesseren voor deze unieke excursie waarin de vele sporen in het landschap vanaf de voorlaatste ijstijd nog zichtbaar zijn".

Rien: ,,Tijdens de excursie in de Kaapse Bossen is zoveel te vertellen, bijvoorbeeld ook over onze zeer recente ontdekking van loopgraven uit WO II én over het tracé van de oude handelsroute van Wijk bij Duurstede naar Amersfoort die door de Kaapse Bossen liep."

Op zaterdag 9 maart is er om 13.30 uur op de Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen, op de hoek van Leersumsestraatweg-Maarsbergseweg. Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten: www.nm.nl/kaapsebossen.

advertentie
advertentie