Door het organiseren van politieke café's hoopt de organisatie inwoners te stimuleren om te gaan stemmen.
Door het organiseren van politieke café's hoopt de organisatie inwoners te stimuleren om te gaan stemmen. Edith Hazelzet

Politiek café in Leersum

19 februari 2019 om 10:45 lokaal

LEERSUM In aanloop naar de provinciale verkiezingen op 20 maart houdt SCC De Binder in Leersum op 6 maart een politiek café rond thema's die in Leersum spelen. Op de agenda staan de Donderbergrotonde, bouwen buiten de rode contouren en intensieve veeteelt.

Edith Hazelzet

De opzet van de avond is interactief met debat, en kandidaat-statenleden uit de Utrechtse Heuvelrug zullen zichzelf presenteren. De twee politieke café's die vorig voorjaar plaatsvonden werden enthousiast ontvangen. Tijdens deze bijeenkomsten werd er onder leiding van Gerrit Heijkoop in een bar-setting gedebatteerd over actuele thema's.

DICHTERBIJ Ook dit nieuwe politieke café wordt weer georganiseerd door Gerrit Heijkoop, Wilco Willemse, Teun Monster, Marian van Driel en Hubert van Zanten: ,,Wij willen de provincie dichter naar Leersum brengen. Ditmaal hebben wij er voor gekozen om politici aan de tand te voelen over wat er speelt in Leersum. Het gaat hierbij om verkiesbare kandidaat-statenleden die uit Leersum of uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug komen. Wij verwachten dat juist deze kandidaten met kennis over deze thema's kunnen spreken", aldus Hubert van Zanten.

PRAAT MEE De avond wordt ingeleid door Teun Monster, oud-docent staatsinrichting, maatschappijleer en geschiedenis aan het Revius Lyceum in Doorn. ,,Hij zal onze kennis weer even opfrissen: waar gaat het allemaal ook alweer om bij provinciale verkiezingen, en hoe werkt zo'n getrapte verkiezing precies, in relatie tot de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer."

Verder zal Baerte De Brey, statenlid voor de VVD uit Doorn, kort toelichten waarom hij ervoor gekozen heeft om opnieuw statenlid te willen worden. Erwin Kamp, voormalig gemeenteraadslid voor D66 en eveneens uit Doorn, zal vertellen waarom hij de overstap wil maken van de gemeente naar de provincie. Aan een bar voor in de theaterzaal van SCC De Binder, staan vervolgens de kandidaat-statenleden klaar om met elkaar in debat te gaan. In de zaal zijn meerdere Leersumse gemeenteraadsleden aanwezig om aan hun tafel de discussie te volgen over de thema's die spelen in het dorp. ,,Schuif aan, zodat ook jouw mening wordt gehoord", nodigt Van Zanten uit.

GEEN VER-VAN-JE-BED-SHOW ,,Ons doel met de avond is niet alleen dat mensen gaan stemmen, maar ook ook om de afstand tussen politiek en burgers kleiner te maken. Door te laten zien dat de provinciale politiek geen ver-van- je-bed-show is, maar heel dichtbij van invloed kan zijn op jouw omgeving. De drie thema's zijn zaken waarover de provincie zeggenschap heeft, en niet de gemeente," aldus Van Zanten.

GEWOON MENSEN ,,Verder willen we duidelijk maken, dat de politici in de provincie ook gewoon mensen zijn die je aan kunt spreken. En die dan ook nog naar je luisteren. Dat geldt zeker ook voor de gemeenteraadsleden, die tussen het publiek in zitten. Wel herkenbaar aan de tafels, maar zeker aanspreekbaar. De politiek haalt niet alleen, maar je kan hen ook zeker wat brengen; namelijk jouw mening en jouw kennis. Wij hopen dan ook op een volle zaal."

PROGRAMMA Vanaf 19:30 uur inloop en koffie in de foyer. Het politiek café start om 20:00 uur in de theaterzaal. Ronde 1 heeft als onderwerp: 'Moet de Donderbergrotonde ondertunneld worden, of niet?' Debatvraag in ronde 2 is: 'Mag er buiten de rode contouren gebouwd worden, of niet?' De derde stelling van de avond is: 'Intensieve veeteelt aan de rand van een dorpskern, een goed idee of niet?'

Na afloop is er volop gelegenheid om de kandidaat-statenleden te spreken. SCC De Binder, Hoflaan 29 in Leersum. Aanmelden is niet nodig.

advertentie
advertentie