Afbeelding
Lyander Schmitz

'Mark Rutte, doe er iets aan!'

12 februari 2019 om 10:36 lokaal

LEERSUM Moniek ter Wee (11) en Saphira Schmitz (10) uit Leersum liepen afgelopen donderdag mee in de klimaatmars van scholieren door Den Haag. Enthousiast en onder de indruk brengen zij verslag uit.

Edith Hazelzet

Zeker 15.000 scholieren deden mee aan de klimaatmars. ,,Zelfs toen wij 's middags weggingen, kwamen er nog steeds kinderen aan op het Malieveld", vertelt Saphira. Bewapend met een megaharde toeter, liedjes en slogans als 'Nee tegen CO2!' probeerde zij toeschouwers en marsgenoten te inspireren om met haar mee te doen.

En dat lukte, tot haar grote vreugde: ,,Ik wilde echt uitstralen dat ik het belangrijk vond, zoveel mogelijk indruk maken. Ik denk wel dat er iets gaat gebeuren, want we waren met heel veel! Ze moeten wel naar ons luisteren, want kinderen zijn veel belangrijker dan volwassenen."

ARGUMENTEN Het idee om te gaan staken voor een beter klimaat kwam van Moniek: ,,Ik hoorde erover van een vriend van mijn broer. Ik wilde graag gaan, maar niet alleen dus ik heb Saphira gevraagd. Ik heb de afgelopen weken het nieuws gevolgd, en goed geluisterd naar argumenten."

Zelfs naar Buitenhof keek zij. ,,Het klimaat is heel erg belangrijk voor mij. Als wij volwassen zijn, krijgen wij de aarde in handen, die is stukgemaakt door onze voorgangers. Niet eens door ons dus, maar wij moeten het wel recht gaan zetten."

Volgens haar denkt men teveel aan uitwijkmogelijkheden: ,,Ik hoor over Mars en de maan, maar het draait volgens mij om de aarde. Hier kunnen we gewoon ademen zonder zuurstofmaskers op en pakken aan. Dus moeten we er alles aan doen om te voorkomen, dat leven hier onmogelijk wordt."

STAKEN Klimaatspijbelaars vinden de meiden een verkeerd woord. Moniek: ,,We zijn stakers. We blijven niet weg van school voor ons plezier. En klimaatstaken is belangrijk en heeft zin. School is trouwens elke donderdag hetzelfde, dat konden we best een keertje missen."

Moniek en Saphira waren als basisscholieren de jongste deelnemers onder de stakers. Ze vermaakten zich onderweg met de vele grappige spandoeken en borden, die zij zagen. ,,Om die met 'KutMark' hebben we het hardst gelachen." Ze zagen hem niet toen ze langs het torentje liepen. Wat ze tegen hem zouden zeggen, als ze de kans kregen? ,,Let's do it!" roept Moniek op. Saphira zou het gesprek openen met het misschien niet zo diplomatieke, maar wel heldere statement: ,,Jullie zijn gek. Jullie moeten eindelijk meedoen."

INDRUKWEKKEND Lyander Schmitz, vader van Saphira en voormalig gemeenteraadslid voor de SP, ging vanwege de leeftijd van de meisjes mee als begeleider. Ook hij was onder de indruk van de mars: ,,Ik ben van beroep organizer bij het FNV, dus ik heb heel wat acties en demonstraties gezien. Maar deze van de scholieren was indrukwekkend. Op station Driebergen geloofde ik mijn ogen al niet. We hebben ons nog in een stampvolle trein weten te proppen. In Den Haag zag ik één lange, ononderbroken sliert van mensen lopen. Zoiets heb ik alleen meegemaakt bij de demonstraties tegen kruisraketten. En de sfeer was zo vrolijk en open, echt fantastisch!"

KLIMAATMARS 10 MAART Schmitz zit namens de FNV in de organisatie van de landelijke klimaatmars op zondag 10 maart in Amsterdam. ,,Kom allemaal! Misschien kunnen we vanuit de Utrechtse Heuvelrug samen reizen." De meiden hebben nog niet besloten of zij daar ook naar heen gaan, maar ze kijken tevreden terug op hun eerste demonstratie. ,,Ik voelde me blij en trots tijdens de mars. En het is ook goed voor je benen", aldus Saphira ,,Mijn opa deed veel voor GroenLinks. Hij is allang dood, maar ik denk dat hij wel trots op me zou zijn geweest", besluit Moniek.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie