Afbeelding
Lex van Lieshout

Spreektijd in gemeenteraad naar twee minuten

lokaal

HEUVELRUG Inwoners krijgen voortaan geen vijf, maar twee minuten spreektijd bij vergaderingen van raadscommissies. In plaats van lange, voorgelezen verhalen gaat de griffie insprekers vragen om een uitgebreid pleidooi op papier aan te leveren. De spreektijd van twee minuten is bedoeld om die inspraakreactie te 'pitchen'.

Michiel Schaaij

Na die twee minuten wordt inwoners niet de mond gesnoerd. Het is de bedoeling dat ze na hun 'pitch' in gesprek gaan met de woordvoerders van de verschillende fracties. Daarin kunnen inwoners vragen beantwoorden en hun mening toelichten. Voor ingewikkelde onderwerpen kan de agendacommissie van de gemeenteraad alsnog een langere spreektijd vaststellen.

LIVE-STREAM Het voorstel maakt deel uit van een aantal aanpassingen in de werkwijze van de gemeenteraad. De Heuvelrugpolitiek wil ook dat er 'nazorg' komt voor inwoners, die hebben bijgedragen aan discussies in de gemeenteraad. Nieuw is de introductie van een tweede live-stream tijdens de Avond van de Raad.

KELDER Vaak vinden er op maandag- en donderdagavond twee vergaderingen tegelijkertijd plaats. Tot dusver is alleen de bijeenkomst in de raadzaal van Cultuurhuis Pléiade rechtstreeks via internet te volgen. De andere vergadering wordt meestal gehouden in zaal Driebergen, verborgen in de kelder van het gemeentekantoor. Wat daar besproken wordt, blijft voor inwoners in nevelen gehuld, totdat de geluidsopname achteraf  op de website van het notuleerbedrijf wordt geplaatst.

VIDEO Dat gebeurt vaak pas meerdere weken later, als de besluitvorming al is afgerond. Op die vertraging klonk al jarenlang kritiek van politici en journalisten. De hoop is nu gevestigd op een nieuwe aanbesteding van de audioverslagen. De bedoeling is dat de geluidsverslagen in de toekomst binnen twee dagen online worden geplaatst. Onderzocht wordt nog of videoverbindingen met de raadzaal en zaal Driebergen financieel haalbaar zijn.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 15 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04