De Partij voor de Dieren wil in de gemeenteraad en schuift Jolande Baudet naar voren.
De Partij voor de Dieren wil in de gemeenteraad en schuift Jolande Baudet naar voren. Michiel Schaaij

Dierenpartij wil in gemeenteraad

25 januari 2019 om 11:50 lokaal

HEUVELRUG Voor het eerst sinds de gemeentelijke herindeling meldt zich een nieuwe partij in het politieke landschap van Utrechtse Heuvelrug. De Partij voor de Dieren start met een lokale werkgroep en gaat zich nu al warm lopen voor de raadsverkiezingen in 2022. Er is werk aan de winkel, vinden de vijf initiatiefnemers.

Michiel Schaaij

IDEALEN Boegbeeld van de plaatselijke dierenpartij is Jolande Baudet-Kors. De 43-jarige Driebergse wil met haar partij aanschuiven bij de politieke besluitvorming in de Heuvelrug. Op die manier hoopt ze haar idealen dichterbij te brengen. ,,Mijn levensmotto is: respect voor alles wat leeft. Dat vind je alleen terug bij de Partij voor de Dieren", zegt ze.

INVLOEDRIJK Baudet is manager bij een groot bouwbedrijf en het vakblad Cobouw rangschikte haar onlangs in de Top 50 van meest invloedrijke vrouwen van de Nederlandse bouwsector. Met steun van inwoners wil ze zich nu ook gaan roeren in de plaatselijke politiek. ,,Als je lokaal iets wilt bereiken voor de natuur, dan moet je daar aan tafel zitten", aldus Baudet.

PEILINGEN De vooruitzichten zijn goed, want Baudets partij heeft de wind in de rug. Afgaande op vorige landelijke en provinciale verkiezingen zit een zetel in de Heuvelrugse gemeenteraad er zeker in. Bovendien zit de Partij voor de Dieren bij landelijke peilingen nog steeds in de lift omhoog. Een eendagsvlieg lijkt de partij niet te zijn en ook Baudet kijkt naar de lange termijn.

KLUS Volgens de initiatiefnemers is het niet voorbarig om nu al naar de raadsverkiezingen van 2022 toe te werken ,,Het klinkt misschien vroeg, maar drie jaar is wel nodig om je goed voor te bereiden en de dossiers in de vingers te krijgen", zegt Baudet. Samen met Paul Blom, Arno Grünbauer, Daniel Kuyper en Paul van Leeuwen vormt Baudet de plaatselijke werkgroep, die vanaf nu aan de weg gaat timmeren.

KIPPENSTAL Politieke speerpunten zijn er genoeg. Zo wil een Driebergse agrariër aan de Gooyer Wetering een stal voor 33 duizend kippen bouwen. Daarmee zou het totaal aantal kippen in Utrechtse Heuvelrug in één klap stijgen naar meer dan 400 duizend. Dat is tegen het zere been van de Partij voor de Dieren, die zich verzet tegen de bouw van megastallen voor de bio-industrie.

VOEDSELBOS ,,Maar we zijn niet alleen maar ergens tégen", benadrukt Baudet. Zo wil ze in de toekomst in één van de Heuvelrugdorpen een voedselbos realiseren. Zo'n aangelegde en eetbare bostuin moet de hele voedselketen omvatten en het hele jaar noten, fruit en zaden opleveren. Daarvoor wil ze inwoners interesseren, crowdfunding opzetten en samenwerken met één of meer boeren, winkels en restaurants.

AFTRAP De officiële aftrap van de lokale Partij voor de Dieren vindt op 15 februari om 19.30 uur plaats in de Ludenkapel aan de Berkenweg in Doorn. Alle inwoners zijn welkom en Baudet hoopt dat zoveel mogelijke mensen mee willen helpen om de dierenpartij een zetje in de rug te geven.

advertentie
advertentie