In 2016 leek het er nog op dat de bomen van de Broekhuizerlaan hun laatste herfst meemaakten.
In 2016 leek het er nog op dat de bomen van de Broekhuizerlaan hun laatste herfst meemaakten. Edith Hazelzet

Nog geen duidelijkheid over Broekhuizerlaan

lokaal

LEERSUM Het jaar 2018 is bijna voorbij. Voor velen een gepast moment om het voorbije jaar nog eens de revue te laten passeren. Maar wellicht ook een voorzichtige blik te werpen op het nieuwe jaar. We peilden de meningen van diverse mensen uit de Utrechtse Heuvelrug. Ze blikken terug op 2018 en kijken vooruit naar 2019.

Sinds de discussie in maart over de noodzaak van de kap van 680 bomen op de Broekhuizerlaan, is het stil gebleven rond deze rijksmonumentale laan. Wethouder Chantal Broekhuis - what's in a name? - nam na een herverdeling van portefeuille-onderdelen het dossier over van wethouder Jorg. ,,Wat betreft de Broekhuizerlaan zijn we in overleg met de provincie. We wachten op wat hun standpunt is met betrekking tot de staat van de laan en de voorkeur van de eigenaren voor algehele kap en eenmalige vervanging."

Zij verzekert dat de gemeente alle reacties en ook de kritiek op het plan van de gerenommeerde boomdeskundige Jørn Copijn, meeneemt in de overwegingen. Onduidelijk is of het toegezegde advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed al beschikbaar is.

MOMENTUM Broekhuis is zelf gaan kijken op de laan: ,,Ook ik kan zien dat een aantal bomen er slecht aan toe is, en dat sommigen vreemd gesnoeid zijn. Dat de eigenaren de veiligheid van gebruikers van de laan zo niet kunnen garanderen, daar kan ik me in verplaatsen." Ze benadrukt dat wat haar betreft de tijd gunstig is om te handelen: ,,Het momentum is qua financiële mogelijkheden daar, om het in één keer te doen, en dat is best wel bijzonder. De eigenaren willen het financieren en hebben daarvoor ook een aantal fondsen weten te verwerven. We hebben de handen op elkaar om te vervangen, en zo'n moment wil je niet voorbij laten gaan."

LANG De eigenaren zijn zich bewust van de impact van totale vernieuwing en hebben daarom vanaf begin af aan intensief overlegd met alle betrokken partijen. Maar het flora- en faunaonderzoek, dat verplicht was voor er eventueel kap zou plaatsvinden, is inmiddels ruim twee jaar oud. En de kapaanvraag die ooit werd ingediend, is ingetrokken. Ir. Wouter Defortrie, die namens de Coöperatieve Bosgroep Midden-Nederland de vier eigenaren adviseert, laat weten dat het ongebruikelijk is dat een dergelijk project zo lang duurt: ,,Vanuit de eigenaren hebben we een oplossing die een einde maakt aan onveilige situaties en die realiseerbaar is. Maar misschien dat het ook anders kan. We wachten af; je moet een broedende kip nooit storen toch?"

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01