Cees en Theo Schippers bij de vernieuwde baan.
Cees en Theo Schippers bij de vernieuwde baan. Corina Blommendaal

Altijd in touw bij de Doornsche IJsclub

lokaal

DOORN Het jaar 2018 is bijna voorbij. Voor velen een gepast moment om het voorbije jaar nog eens de revue te laten passeren. Maar wellicht ook een voorzichtige blik te werpen op het nieuwe jaar. We peilden de meningen van diverse mensen uit de Utrechtse Heuvelrug. Ze blikken terug op 2018 en kijken vooruit naar 2019.

Het afgelopen jaar was het druk op de Doornsche IJsclub. Allereerst is er veel geschaatst waar veel mediabelangstelling voor was. Maar ook is er veel voorbereidingstijd in het lustrumfeest Doorn Doet en is de baan compleet vernieuwd.

NOS JOURNAAL Op 24 januari waren ze op het NOS Journaal, omdat het de warmste januaridagen van het jaar waren. ,,We kregen de vraag hoe het met onze schaatsvereniging gaat en of het hoofd nog boven water kunnen houden met die warme winters", vertelt Cees Schippers. ,,Mijn broer Theo zei toen dat ze over twee weken maar terug moesten komen, omdat er dan geschaatst zou worden. En we konden inderdaad op 6 februari schaatsen. Toen stonden er 's ochtends om 08.00 uur acht of negen schaatsers en twaalf mensen van de pers."

INTENSIEF Ze zijn toen drie ochtenden open geweest en eind februari tot begin maart negen ochtenden. ,,Dat was heel intensief, want we moesten dag en nacht de baan opnieuw doen, omdat het ijs 's middags helemaal weg was. Dat kwam doordat het overdag te warm was, het was al wat later in het seizoen. Als we in december of januari flinke vorst hebben, kunnen we vaak 's avonds ook nog open."

OEKRAÏNE Theo Schippers is ervan overtuigd dat dat dit jaar ook gaat lukken. ,,Ik kijk altijd naar het weer in de Oekraïne, Moskou en Kiev, daar komt onze kou vandaan. Dus als het daar koud is, kunnen we hier vaak twee weken daarna schaatsen." Maar ook al waren het alleen de ochtenden, er lag ijs tijdens de voorjaarsvakantie en dat was super voor alle kinderen. ,,We hebben in die twaalf dagen duizenden bezoekers gehad. Dat is uniek."

OP DE SCHOP In juli ging de baan op de schop. ,,Dit betekende dat de hele baan opnieuw geasfalteerd is en negen centimeter omhoog ging, waardoor ook het hele grasveld opnieuw aangelegd en verhoogd moest worden", vertelt Cees Schippers. ,,We hebben toen meteen een beregeningsinstallatie aangelegd", vult Theo aan. ,,Want dan houden we het gras ook goed."

Tijdens het lustrumfeest lag er een kunststof schaatsbaan op het Kampwegplein. ,,Op vrijdag 21 september kwamen er 450 schoolkinderen schaatsen, een groot succes. Het was een leuk feest, jammer van de regen. Nu zijn we weer klaar voor het nieuwe winterseizoen op een perfecte baan."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 1 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 19 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ gisteren
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01