Afbeelding
Marco Lagemaat

'Goed toerismejaar voor Utrechtse Heuvelrug'

lokaal

HEUVELRUG Mede door de lange en warme zomer was 2018 voor de toeristische sector op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei een goed jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei onder vakantieparken en attracties in de regio.

Naast dagbezoek en zakelijk toerisme ontwikkelde ook het bezoek aan vakantieparken zich goed. Hoewel ook meer buitenlandse toeristen de Heuvelrug weten te vinden, blijven Nederlandse bezoekers en bewoners van de Randstad en de regio Utrecht de grootste groepen.

LEEFBAARHEID Toerisme en recreatie zijn economisch van groot belang voor de regio, maar ook voor de leefbaarheid en het voorzieningenniveau van het gebied. Samen met de stad Utrecht (40 procent) zijn de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei goed voor twee-derde van het totale toerisme in de provincie Utrecht. Met ruim 2 miljoen overnachtingen is de Heuvelrug daarnaast goed voor zo'n 60 procent van het verblijfstoerisme.

UITVALBASIS ,,Door de lange en warme zomer kwamen dit jaar uitzonderlijk veel vakantiegangers naar de Heuvelrug", zegt eigenaar Pim van Gestel van vakantiepark De Zeven Linden in Baarn. De bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zorgden voor verkoeling en bleken daardoor een geliefde uitvalsbasis voor een wandeling, fietstocht of museumbezoek.

DAGATTRACTIES Ook de dagattracties op de Heuvelrug deden in 2018 goede zaken. Grote evenementen zoals Ashtonia (Slot Zeist) en de Soesterberg Luchtvaartdagen bij het Nationaal Militair Museum speelden daarin een rol. Het winkel- en horeca-aanbod in de omgeving merkte daarvan het effect.

De zakelijke sector (jaarlijks goed voor ongeveer de helft van het totale toerisme) profiteerde van de sterke economie.

Ook deze kerstvakantie is er veel te beleven in de regio: www.winter.opdeheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 19 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01