Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

'Sollicitatieplicht niet heilig'

lokaal

HEUVELRUG Inwoners met een bijstandsuitkering moeten solliciteren, maar die verplichting is niet in alle gevallen heilig. Dat blijkt uit het antwoord van burgemeester Frits Naafs op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Tim Rooijakers. De Regionale Sociale Dienst (RSD) in Zeist krijgt wel steeds meer Heuvelrugse bijstandsgerechtigden in beeld.

Michiel Schaaij

ONTHEFFING In 2016 werden 435 inwoners niet actief begeleid bij hun re-integratie op de arbeidsmarkt. Dit jaar is dat aantal gedaald naar 231. Hoeveel van hen over een formele ontheffing van de sollicitatieplicht beschikken, is volgens Naafs niet bekend. De burgemeester is het niet met Rooijakkers eens dat ontheffingen onwenselijk zijn. Het uitgangspunt moet volgens Naafs zijn, dat inwoners naar vermogen meedoen aan de samenleving.

KWETSBAAR Betaald werk is weliswaar het primaire doel, schrijft Naafs, maar in de praktijk telt Utrechtse Heuvelrug veel kwetsbare inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Die krijgen ondersteuning van de gemeente en de sociale dienst, waarbij de nadruk soms op zorg ligt. In die gevallen zou een sollicitatieplicht niet bijdragen aan de kansen op werk.  

VRIJWILLIGERSWERK Overigens laat de burgemeester weten, dat de sociale dienst zo'n 450 bijstandsgerechtigde Heuvelruggers wel op de voet volgt bij hun verplichte sollicitaties. Bovendien worden die inwoners gestimuleerd om iets te terug te doen voor hun uitkering, aldus Naafs. Vrijwilligerswerk wordt aangemoedigd, als eerste stap op weg naar betaald werk.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 17 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01