Kees de Kroon.
Kees de Kroon. Marloes Rempe

Kees de Kroon vliegt uit

lokaal

HEUVELRUG De laatste bijdrage van Kees de Kroon voor de rubriek Heuvelrug Natuurlijk stond afgelopen donderdag in de papieren editie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Na 12,5 jaar stopt de natuurliefhebber. ,,Ik heb aan alle vogels en andere interessante dieren op de Heuvelrug een stuk gewijd."

Monique José Timmermans

De laatste bijdrage van Kees de Kroon voor de rubriek Heuvelrug Natuurlijk staat vandaag in deze krant. Na 12,5 jaar stopt de natuurliefhebber. ,,Ik heb aan alle vogels en andere interessante dieren op de Heuvelrug een stuk gewijd."

Vogelaar schrijft laatste Heuvelrug Natuurlijk

De Kroon heeft een grote schare trouwe fans die zijn bijdragen zeker gaan missen. ,,Ja, ik krijg wel veel reacties van mensen. En er zijn ook lezers die de stukjes elke keer hebben uitgeknipt, die mij ook precies konden vertellen wanneer ik wat had geschreven."

Een vogelaar was De Kroon al voor zijn verhuizing naar de Utrechtse Heuvelrug ruim dertig jaar geleden. ,,Het mooie van deze streek is dat je alle soorten landschap dicht bij elkaar hebt. De uiterwaarden in de Amerongse Bovenpolder, weide en landbouw, bossen, vennen in het Leersumse veld en stuifzand met heide. Dat levert een diversiteit aan vogels op. Van de 400 tot 450 soorten die in Nederland bekend zijn, komen er hier wel 200 tot 250 voor."

SEIZOENEN De seizoenen zijn altijd bepalend geweest bij het schrijven van de rubriek. ,,Naast vogels die je het jaar rond ziet, zijn er in de winter meer vogels uit het noorden, zoals ganzen. Terwijl in de zomer vogels uit het zuiden hier komen broeden en weer terugkeren. Een vogel werd alleen in de rubriek beschreven als deze daadwerkelijk in de omgeving gesignaleerd was. Over de locatie bleef ik altijd vaag. Een code onder vogelaars om te voorkomen dat hordes fotografen op een zeldzame vogel afkomen." Dankzij een goed netwerk van boswachters, landgoedeigenaren en natuurbeheerorganisaties kreeg De Kroon wel tips over bijzonderheden in de natuur. ,,Dat netwerk is daarnaast een belangrijke bron voor mijn kennis over het onderwerp van het artikel. Maar daarmee is het niet klaar. De foto heeft altijd een rol van betekenis. Die fantastische foto's zijn gemaakt door Jan van der Greef uit Driebergen en Harry van Emden uit Amerongen, die ik hierbij nogmaals bedank voor al hun werk. Het is echt moeilijk om vogels te fotograferen."

De aanleg van diverse ecoducten in de regio heeft volgens De Kroon niet geleid tot een enorme uitwisseling met dieren die bijvoorbeeld op de Veluwe leven. ,,Het is verbazingwekkend. Ik heb uiteraard vaak gevraagd of er grofwild over liep. In het begin waren het vooral de mountainbikers die ongewenst gebruik van de oversteek maakten. Toch zijn er hier incidenteel wel eens herten of wilde varkens gesignaleerd, maar ze waren gelijk weer verdwenen. Ik zet daarom grote vraagtekens bij de investering in de ecoducten. Het is zoals het is, het staat in afspraken dat er nog één moet komen tussen Maarsbergen en Leersum."

Vanuit de aan de natuur gerelateerde artikelen is de stap naar het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug snel gezet. Kees de Kroon: ,,Dat is zo prachtig begonnen als een samengebrachte bestuurskracht ten behoeve van de versterking van natuurhistorische en culturele waarden. Van grote waarde zijn de vele landgoederen in het park. Zij drukken een uniek stempel op het karakter."

ZORG Met de uitbreiding van het park ten noorden van de A12 en de plannen om de grens tot voorbij het Gooimeer te trekken ziet De Kroon de focus verlegd worden. ,,De aandacht gaat meer uit naar recreatie. Een van de speerpunten is 'merkversterking' waarbij 'toeristische beleving' voorop staat, zoals ik in een recent rapport las. Ik zie de actieve rol van het Regionaal Bureau voor Toerisme en vind het jammer dat de focus zo is verlegd. Het kleinschalige overzichtelijke NPUH krijgt nu zoveel belanghebbenden.

Alleen al twee provincies en vele gemeenten naast natuurbeheerders en eigenaren, dat een verwijdering van de karakteristieke lokale waarden ontstaat. De oorspronkelijke identiteit van de Utrechtse Heuvelrug dreigt verloren te gaan."

BOEKJES In twee boekjes staan de mooiste fiets- en wandelroutes over de Utrechtse Heuvelrug door Kees de Kroon opgetekend. Met omschrijvingen van al het moois en wetenswaardigs op cultuur historisch gebied waar de route langsgaat. Vanuit iedere Heuvelrugse dorpskern vertrekt een fietsroute die rond het dorp gaat. Voor de wandelaars maakte De Kroon tien wandelroutes, die startpunten hebben bij horecagelegenheden langs de N225 tussen de Wensput en Kasteel Amerongen, de kerk in Maarn en de Pyramide van Austerlitz.

Na zijn verhuizing naar het zuiden van het land zal De Kroon deze omgeving dan ook zeker gaan missen. Nieuwe boekjes over zijn nieuwe woonplaats verwacht hij niet te schrijven. ,,Met alle apps die je hebt, is dat tijdperk voorbij."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 20 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01