Afbeelding
Lex van Lieshout

'Huizenbezitter niet laten opdraaien voor schuldenlast'

lokaal

HEUVELRUG De discussie over de OZB-verhoging leverde afgelopen donderdagavond geen vuurwerk op. De gemeente Utrechtse Heuvelrug kampt met een miljoenentekort binnen het sociale domein. De fracties OPEN, D66 en ChristenUnie wilden dit tekort indammen door de OZB te verhogen. Brede steun daarvoor konden ze echter tijdens de laatste raadsvergadering niet vinden.

Marc Satijn

,,Wij kunnen de huizenbezitters niet laten opdraaien voor het niet in control zijn. Nu niet, nooit niet", liet BVH-raadslid Gera Hensbergen stellig weten. Zij vindt het niet correct dat huizenbezitters verantwoordelijk worden gehouden voor een schuld binnen het sociale domein.

VUURWERK Het verwachte vuurwerk bleef uit, ondanks de tegenstelling binnen de politieke partijen over de verhoging. Nienke van der Veen (OPEN) was degene die vooraf juist aangaf een clash te willen voorkomen. ,,Ik heb daar geen zin in en dat past ook niet bij mij. Noem mij naïef, blond of een softie, maar politiek gaat om verbinding", aldus Van der Veen, die de OZB niet ziet als heilige graal, maar als een instrument om de tekorten in te dammen. ,,Hiermee alleen gaan wij er nooit komen. Dat weet ik ook."

SLUITSTUK Andere partijen wilden echter nog niet spreken over een OZB-verhoging voor 2019. ,,OZB moet het sluitstuk zijn, niet het begin", concludeert VVD-raadslid Jorrit Linders, die vanuit partijoverwerking liever geen verhoging van deze belasting zouden zien. ,,Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te kunnen inschatten dat OPEN en de VVD soms anders tegen oplossingen aankijken", aldus de VVD'er.

Volgens CDA-raadslid Peter Kranenburg zijn er het komende jaar al voldoende verhogingen voor inwoners, zoals de BTW, rioolheffing en de energiebelasting, die maar ten dele worden gecompenseerd met een lastenverlaging. ,,Het past ons niet om bij een eerste de beste tegenslag een greep in de portemonnee van onze inwoners te doen."

AANSLAGEN Een idee van D66-raadslid Hugo Prakke om de OZB wel te verhogen, maar te wachten met het versturen van de aanslagen, was volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) niet mogelijk. Volgens hem moeten inwoners nu weten waar ze aan toe zijn en kan je de OZB voor 2019 enkel nu nog verhogen.

VERHOGING Uiteindelijk werd de verhoging van de OZB niet gerealiseerd naar wens van D66, OPEN en ChristenUnie, die hun voorstel van tafel veegden. De OZB-verhoging blijft daarmee volgens verantwoordelijk wethouder Boonzaaijer beperkt tot 1,25 procent inflatie, plus 1 procent.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 17 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01