Afbeelding
Victor Schutijser

Geslaagde crowdfunding: 1000 prentenboeken

lokaal

DOORN ,,Het is gelukt!", begint illustrator Niek Schuil over de crowdfundingsactie voor het nieuwe winter prentenboek dat ze samen met Tjitske Mosmans, viltkunstenaar, maakte. Het boek gaat over een ijsbeer die door het smeltende ijs verdwaald raakt in een woud. In het woud moet de ijsbeer op zoek gaan naar een nieuw huis. Hij maakt vrienden in het bos die helpen een huisje voor hem te maken.

Victor Schutijser

Schuil en Mosmans startten de crowdfundingsactie voor hun boek om geld te verzamelen voor het drukken. ,,Tot dat punt hadden we alles zelf betaald. Naast het verzamelen van geld voor het drukken, was het ook een moment op te peilen hoeveel animo er is voor het boek. Door de promotie rond het crowdfunden konden we ook een 'fanbase' opbouwen", aldus Schuil.

DONEERDEN ,,In het begin doneerden alleen familieleden en vrienden, maar daar redden we het natuurlijk niet mee. Op een gegeven moment moet je naar buiten treden en laten zien wat je doet. We hebben op markten gestaan en via de krant en Facebook mensen bereikt. Een week voor de deadline haalden we het doet al", vertelt Schuil trots. Het is voor Schuil en Mosmans de eerste keer dat een boek van ze gedrukt wordt. ,,Daar moesten we best wat dingen in uitvinden. Bij een uitgever gaat dat via een vormgever. Die maakt alles klaar voor het drukken en daar heb je geen omkijken naar. Wij hebben dat zelf gedaan en vonden het best een leuke ervaring", vertelt Mosmans.

SPANNEND ,,We hebben veel testprints laten maken voor we het boek echt zijn gaan drukken. We hebben nog wat kleuren aangepast, omdat die digitaal net anders waren dan op papier. We vonden het wel spannend. Wat nu als er een fout in het boek staat, als het gedrukt is kun je er niets meer aan doen", legt Mosmans uit. Het drukken was een anticlimactische ervaring; de 1000 boeken rolden binnen zes minuten van de band. Daarna werden de boeken ingebonden en bezorgd bij Schuil. ,,Er kwam een vrachtwagen voorrijden en de chauffeur zette de hele garage vol met onze eigen boeken.

Ik had aan een kant het idee, fijn dat het klaar is. Maar aan de andere kant begon het toen pas. Nu moeten alle boeken nog een boekenkast vinden", aldus Schuil. ,,We zijn direct de boeken aan de donateurs gaan sturen." Schuil en Mosmans zijn met hun eigen boeken onder de arm heel wat boekwinkels langs geweest. Het boek is daardoor al in veel winkels te verkrijgen. Ook hebben ze op een aantal markten gestaan, zoals de 'Zelfgemaakte markt' in Utrecht.

POPPETJE ERBIJ ,,Een aantal kinderboeken heeft een klein knuffeltje bij het boek in de winkel. Wij hebben ook de vraag gehad om er zo'n poppetje bij te doen. Wij kiezen er heel bewust voor dat niet te doen", zegt Mosmans.

DOE-HET-ZELF ,,De vilten poppetjes zijn als we ze zelf maken veel te duur om zo bij het boek te doen. Er zit zoveel werk in de poppetjes. Het laten maken in China vinden we niet duurzaam. Daarom hebben we doe-het-zelf pakketjes, waarmee een poppetje uit het boek te maken is. Als je zelf zo'n poppetje maakt, ben je er trots op en gooi je het ook minder snel weg", weet Schuil. De twee auteurs hebben al plannen voor een doe-boek, inhakend op de creativiteit van de lezer.

VOORLEESOCHTEND Deze winter gaan Schuil en Mosmans nog de boer op met het boek. Op 25 januari is er een voorleesochtend met een kleine workshop voor 2 tot 6 jarigen bij de Readshop in Doorn. Op 30 januari lezen Schuil en Mosmans voor in de bibliotheek in Doorn. Ook de personage-poppetjes zijn erbij.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 17 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01