Wilco Kruijswijk met de door hem ontwikkelde materialen die horen bij het pakket voor het Gelukkigerwijspad.
Wilco Kruijswijk met de door hem ontwikkelde materialen die horen bij het pakket voor het Gelukkigerwijspad. Monique José Timmermans

Pelgrimeren op een hedendaagse manier

lokaal

MAARN ,,Iedereen herkent het; een drukke agenda en in het achterhoofd dat stemmetje 'Eigenlijk zou ik....'. Aan het woord is Wilco Kruijswijk. Hij heeft het Gelukkigerwijspad uitgestippeld met een wandelroute van 125 kilometer door Midden-Nederland met daarnaast zaken die aan het denken zetten of juist verbinding leggen met de omgeving waar je loopt. ,,Het is in die zin pelgrimeren op een hedendaagse manier."

Monique José Timmermans

Op 12 januari gaat hij een deel van de route samen oplopen vanaf Boek & Koek in Maarn, via Helenaheuvel naar de Maartenskerk in Doorn. Vrij bewegen door de omgeving, niet gericht op de route, maar vooral op de richting. Er is volgens Wilco Kruijswijk een verschil tussen lopen, wandelen en pelgrimeren.

FUNCTIONEEL ,,Lopen is functioneel, omdat je van A naar B wilt. Wandelen heeft een recreatief karakter; lekker door het bos of langs het strand. Terwijl pelgrimeren een intentie heeft, er is iets wat je bezig houdt. Tijdens het pelgrimeren gedraag je je anders dan een toerist. Je bent gericht op een ander, zonder in ruil voor geld een tegenprestatie te verwachten en daarbij wijk je soms af van je vaste route." Kruijswijk heeft wereldwijd ervaring opgedaan met pelgrimeren. ,,Maar die ervaring kun je dicht bij huis ook vinden. Mensen hebben wel dat stemmetje, maar ook die volle agenda. Dat is zoals het is en gaat samen. Door de eenvoud van lopen kun je het zo inpassen bij jouw ritme van het moment. En heb daarbij oog voor anderen, want de mooiste momenten in je herinnering zijn vaak ervaringen die je gedeeld hebt met anderen."

PAKKET In het pelgirmspakket dat bij het Gelukkigerwijspad hoort, komt alles samen. ,,Het zijn routes in deze omgeving. Van Amersfoort via Den Treek en het Henschotermeer naar de Kaapse Bossen, langs de rivier bij Amerongen en via Utrecht terug naar Amersfoort. Heel afwisselend dus en door stille natuur en drukke stad. De route is niet gemarkeerd; wel is een gps-track gratis beschikbaar en staat de route gedetailleerd beschreven in de routegids, met kaartjes en waar handig foto's ter verduidelijking. In het routeboekje daarnaast leuke adressen of ideeën voor een tussenstop. En daarbij wil ik ook echt iets extra's bieden voor het contact leggen met anderen."

DOORGEVEN Zoals een - door Wilco Kruijswijk zelf gegoten - tinnen munt om te geven aan de persoon die je geluk gunt, iemand die op dat moment een hart onder de riem nodig heeft. Die persoon kan de munt weer doorgeven op het moment dat het beter gaat. Het biedt een horizon, het gaat na moeilijke tijden ook weer beter. En er zijn kaarten om gedachtes op te schrijven en ook weer door te geven.

GELUK Voor iedereen zijn er onderweg (onder andere bij Boek & Koek) meldpunten voor geluksmomenten. ,,Boekjes waarin mensen een eigen geluksmomentje – hoe klein of groot ook – opschrijven en zo doorgeven. Het verlegt even de focus van negatief naar positief. Al met al kom je met pelgrimeren ook in je eigen omgeving in een andere sfeer."

SAMEN OPLOPEN Een goede start van het nieuwe jaar is het 'Samen Oplopen' op zaterdag 12 januari. Er wordt niet alleen gewandeld, maar ook tijd genomen voor vragen, rust en oefeningen. Er wordt dan een deel van het Gelukkigerwijspad gelopen, vanaf Boek & Koek waar om 09.30 uur verzameld wordt tot de Maartenskerk in Doorn, waar naar verwachting om 12.30 uur de afsluiting is.

De kosten zijn 10,00 euro per persoon. Aanmelden kan via de website www.gelukkigerwijspad.nl/oplopen.html.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 19 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01